Raming Nieuw-Zeelandse hardfruitoogst -12% vanwege tekort aan arbeidskrachten

New Zealand Apples and Pears (NZAPI),de brancheorganisatie van de Nieuw-Zeelandse hardfruitsector, publiceerde onlangs een bijgestelde raming voor het seizoen, waarbij de oogst met 12% naar beneden werd bijgesteld ten opzichte van de eerdere raming.

In januari werd de appel- en perenoogst op het equivalent van 23,2 mln exportkartons (Tray Carton Equivalents, TCE's) geraamd, bestemd voor klanten in meer dan 80 verschillende landen. Deze raming is inmiddels bijgesteld naar ongeveer 20,3 mln kartons, wat overeenkomt met een daling van €64 mln van de exportinkomsten.

NZAPI-CEO Terry Meikle vertelt dat telers als gevolg van een 'perfecte storm' van ongunstige weersomstandigheden in de voornaamste teeltgebieden en een tekort aan arbeidskrachten hun oogst niet kunnen maximaliseren.

"Onze oogst zal ongeveer 12% lager uitvallen dan eerder geraamd, maar het feit dat onze telers ook tijdens dit uitdagende seizoen het beste uit hun oogst weten te halen, getuigt van de veerkracht en toewijding van onze sector."

"Telers hadden in tegenstelling tot andere jaren geen zekerheid omtrent de beschikbaarheid van arbeid om hun oogst te maximaliseren. Het tekort aan arbeidskrachten is verergerd door de impact van de pandemie tijdens een cruciale fase van het seizoen en het feit dat er geen backpackers in het land waren. Onder deze omstandigheden was het simpelweg niet mogelijk om de opbrengsten te maximaliseren," legt Meikle uit. 

In Hawke's Bay, het voornaamste appelteeltgebied, zal de oogst 15% lager uitvallen dan in januari werd geraamd. De naburige regio Gisborne houdt zelfs rekening met een oogstdaling van 20% als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Gedurende het seizoen viel er in Gisborne ruim 530mm neerslag, terwijl er in Hawke's Bay 321mm viel. Meikle vertelt dat telers het erg moeilijk hebben gehad.

In Nelson is het seizoen overigens overwegend goed verlopen. De daling wordt hier op 7% geraamd. De lagere opbrengsten zijn voornamelijk het gevolg van hagelstormen die in 2021 schade aan bomen toebrachten. Op Zuidereiland waren de weergoden de appeltelers beter gezind, maar werd het seizoen evenals in de overige regio's gehinderd door logistieke problemen, zoals vertragingen en een tekort aan containers. 

Meikle: "Helaas zullen de verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens en de inflatie onze sector ook de komende maanden nog tegenzitten. Dit is ongetwijfeld het meest uitdagende seizoen van de afgelopen jaren. De veerkracht van onze telers, die er alles aan doen om overzeese en binnenlandse consumenten een geweldige eetervaring te bezorgen, is bewonderenswaardig."

Voor meer informatie: applesandpears.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven