99% van de kersenoogst gaat verloren in Spaanse Les Valls de la Marina Alta

Nagenoeg de volledige oogst van de kersen van Muntanya d'Alacant met beschermde geografische aanduiding is verloren gegaan. Voor de BGA, die werd opgericht in 1991, is 2022 een jaar om snel te vergeten.

In de afgelopen drie jaar heeft de kersenteelt in Les Valls de la Marina Alta te lijden gehad onder slechte weersomstandigheden. Er was telkens een aanzienlijke daling van de oogst als gevolg van problemen bij de bestuiving en cracking. In het jaar 2018 kende de BGA een standaardoogst van 700.000 kg. In 2019 viel de opbrengst terug naar 200.000 kg en in 2020 werd er nauwelijks 28.000 kg geplukt. In 2021 klokte de oogst af op 107.000 kg. Dit jaar zal naar verwachting nog geen 10.000 kg geplukt worden.

De getroffen gemeenten hebben de bevoegde overheidsinstanties gevraagd het teeltgebied als rampgebied uit te roepen. De gemeenten vragen het gewestelijke ministerie van Landbouw ook om maatregelen te nemen om de kersenteelt te beschermen en om de telers hulp te bieden vanwege de sociale noodsituatie waarin ze verzeild zijn geraakt door vier opeenvolgende jaren van oogstverliezen.

Tot overmaat van ramp kan de kersensector de oogst niet verzekeren vanwege de hoge verzekeringskosten, die 0,35-0,50 euro per kilo bedragen. De teler kan zijn oogst alleen verzekeren tegen regen, maar schade door slechte vruchtzetting of andere nadelige effecten wordt niet gedekt.

De gewassen worden niet verzekerd en wanneer enkele catastrofale seizoenen na elkaar plaatsvinden, zien telers zich genoodzaakt de teelt op te geven. Als er geen maatregelen worden genomen om de verliezen te beperken, verwacht men dat meer dan 45% van het areaal zal worden opgegeven.

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven