Import uit Spanje en Griekeland neemt af

Hongaars aardbeienseizoen gekenmerkt door prijsschommelingen

De aardbeienprijzen in Hongarije schommelen met het uur, nu de import van Spaans en Grieks fruit afneemt en er meer lokaal product op de markt verschijnt. Ondanks de lagere beschikbaarheid van lokale aardbeien als gevolg van vorst eerder dit jaar stijgen de prijzen navenant niet. Het huidige warme weer draagt bij aan een snellere rijping van zowel vollegronds- als in tunnels geteelde aardbeien, waardoor deze eerder kunnen worden geplukt en er sprake zal zijn van enige overlap tussen de twee seizoenen. 

 

 

Naarmate het seizoen vordert, neemt de import af en beginnen de prijzen meer overeen te komen met die van Hongaars product (€3,30 per kilo). In Spanje en Griekenland zal het weldra te heet zijn, waardoor er minder grote aantallen importaardbeien op de Hongaarse markt komen. De eerste Poolse aardbeien worden half juni pas verwacht en tot die tijd zullen Hongaarse aardbeien de markt domineren. 

Márton Kocsis van FruitVeB (de Hongaarse Interprofessionele Organisatie voor Groenten en Fruit) vroeg Dorina Tóth-Babits, een specialist op het gebied van de aardbeienteelt in Hongarije, naar de trends en prijsontwikkelingen op de Hongaarde aardbeienmarkt. 

Begin mei was het nog fris, maar vanaf de tweede week van mei steeg het kwik tot boven de 25°C, waardoor het fruit eerder dan verwacht zal kunnen worden geplukt. "Dit betekent dat er omstreeks 20-22 mei al grote aantallen vollegrondsaardbeien op de markt zullen komen. Voor telers die hun aardbeien in tunnels telen komt het einde van het seizoen van vroege rassen snel dichterbij. Het seizoen van het populaire vroege ras Clery is zo goed als voorbij, terwijl dat van Joly en Asia nog in volle gang is. De laatste fase van de oogst van tunnelaardbeien lijkt dan ook gedeeltelijk samen te vallen met de eerste vollegrondsoogst. In de regio Szeged worden de eerste vollegrondsaardbeien geplukt, gevolgd door de regio's Lajosmizse, Nyírség en Somogy," aldus Tóth-Babits. 

Prijzen fluctueren van uur tot uur 
Op groothandelsmarkten zien telers de prijzen snel veranderen. De telersprijs van aardbeien is zoals altijd afhankelijk van de beschikbaarheid van het product. In extreme gevallen lopen de prijzen op tot €4,17 per kilo of €20,85 per 5 kilo voor grote aardbeien (groter dan 2,5 cm) en tot €1,13 per kilo voor kleine maten. Afhankelijk van de beschikbaarheid op de markt kunnen de prijzen in bepaalde periodes zelfs tot onder de €2,61 per kilo zakken. Aangezien er geen groothandelsmarkten op zaterdagavond zijn heeft dit met name gevolgen voor product dat pas zondag of maandag wordt aangeboden. Telers kunnen zich alleen tegen deze prijsvolatiliteit wapenen door langetermijncontracten met supermarktketens af te sluiten (doorgaans apart voor tunnel- en vollegrondsfruit). 

De prijs die consumenten medio mei voor Hongaarse aardbeien betalen bedraagt daarentegen €5,21 - €6,52 per kilo, ongeacht de prijs waarvoor de handelaar ze heeft ingekocht. 

Minder aardbeien op de markt, maar prijzen blijven op niveau van vorig jaar
"Er zijn duidelijk minder aardbeien op de markt dan vorig jaar. Dit heeft te maken met de ongunstige weersomstandigheden tijdens de bloei en de schade die stormen in februari toebrachten aan tunnels. In de regio Lajosmizse maakten telers melding van schade als gevolg van lokale onweersbuien, maar het was niet zo dat het hele teeltgebied hierdoor getroffen werd. Hoewel er minder aardbeien op de markt zijn, verschillen de prijzen maar weinig van die van vorig jaar, ondanks de sterke stijging van de inputkosten. Gezien de lagere beschikbaarheid, onveranderde prijzen en hoge inputkosten zijn de vooruitzichten voor telers dit jaar somberder dan vorig seizoen," merkt Töth-Babits op. 

Voor meer informatie: 
Márton Kocsis
FruitVeb
Tel: +36 70 315 9421
marton.kocsis@fruitveb.hu 
www.fruitveb.hu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven