Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SATI:

Zuid-Afrikaanse druivenoogst 3,6% groter dan vorig jaar

SATI deelt in haar nieuwsbrief de wekelijkse cijfers van het druivenseizoen. Tevens blikt de organisatie terug op de lessen die zij heeft geleerd tijdens haar deelname aan Fruit Logistica. 

Landelijk overzicht
Aan het oogstseizoen 2021-2022 is officieel een einde gekomen en  alle regio's zijn klaar met verpakken.

De landelijke ingenomen aantallen stonden in week 18 op 77.633.144 kartons (4,5 kilo), wat neerkomt op een toename van 3,6% ten opzichte van dezelfde week in het seizoen 2020-2021.  

De exportaantallen zijn nog niet definitief, omdat er wordt gewacht op nog meer gegevens. Er was sprake van opvallende verschillen in de exportaantallen, waaronder een daling van de export naar Rusland met 30% als gevolg van de oorlog. De export naar het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië nam met respectievelijk 17% en 2,3% toe ten opzichte van week 18 in 2020-2022. 

Telers hebben zich dit jaar een slag in de rondte gewerkt om onvoorziene uitdagingen het hoofd te kunnen bieden en dit resulteerde in een oogst van hoge kwaliteit. SATI blijft zich echter grote zorgen maken over de financiële situatie van telers vanwege de economische impact van de vele problemen waar de sector momenteel mee te maken heeft. 


 
Inzichten Fruit Logistica Berlijn
SATI was aanwezig op Fruit Logistica 2022. Het was het eerste evenement waar SATI aan deelnam sinds de Covid-19-beperkingen werden opgeheven. De vakbeurs was uitstekend georganiseerd en de deelname was een leerzame ervaring die tevens mogelijkheden bood om contact te leggen met stakeholders uit de wereldwijde sector. 

Voornaamste inzichten:

  • De hoge inflatie in Europa is wereldwijd een bron van zorg vanwege de druk die op de agrarische waardeketen plaatst.
  • Wereldwijde havencongestie. Veel markten hebben te maken met vertragingen en problemen met koelopslag.
  • De hoge kosten van verlading. De verwachting is dat de sector alternatieve/ innovatieve oplossingen zal overwegen om deze uitdaging te overwinnen.

Het team van SATI sprak met vele belanghebbenden en deelt de onderstaande punten, die mogelijk waardevol kunnen zijn voor telers: 

  • De chemische industrie ziet een verschuiving naar biologische producten, waarbij de behoefte aan alternatieve oplossingen groeit, hetgeen deels voortvloeit uit de problematiek rondom klimaatverandering.
  • Een grote multinational richt zich momenteel op kleinschalige teeltbedrijven, zowel voor verdere ontwikkeling als om hen toegang tot technologie te verschaffen.
  • Het rolt een project uit om 10 mln kleine telers te bereiken en hen toegang te geven tot een elektronisch platform, waar inzichten in de tuinbouw, kennis over gewassen en richtlijnen voor de teelt van gewassen voor de eigen voedselvoorziening worden gedeeld. 
  • SHAFFE heeft haar focus verlegd naar een op leden gerichte strategie, met projecten op drie belangrijke gebieden: Wat duurzaamheid betekent voor activiteiten op het zuidelijk halfrond, onder leiding van een door SHAFFE geleide taskforce; een wereldwijde coalitie gericht op de stijgende logistieke kosten; vorming en educatie. In samenwerking met een Europese universiteit heeft SHAFFE de eerste éénjarige masteropleiding voor de de AGF-sector ontwikkeld. De opleiding wordt online gegeven en is sterk op de sector gericht. 60% van de docenten afkomstig is uit de sector. Over een paar weken zal SHAFFE nadere details bekendmaken. 
  • Er werd gediscussieerd met telers en eigenaars van rassen. De voornaamste onderwerpen waren de tijd die het kost om plantmateriaal in Zuid-Afrika goed te keuren en de noodzaak om de regering hierbij te betrekken, evenals het bestuderen van alternatieve oplossingen met betrekking tot quarantaine-periodes. 

De informele feedback van de sector had voornamelijk te maken met de logistieke problemen, havencongestie, hoge vrachttarieven en vertragingen. Conventionele schepen en de rol die zij komend jaar zullen spelen was ook een belangrijk gespreksonderwerp. De verwachting is dat het gebruik van conventionele schepen opnieuw zal worden onderzocht.


Klik op de afbeelding voor een vergroting

De sector wil de traditionele logistieke keten in de havens van Kaapstad en Durban graag opnieuw overwegen en alternatieven onderzoeken om de huidige problemen op te lossen. Snel politiek ingrijpen is noodzakelijk om vooruitgang te boeken op dit gebied. 

Voor meer informatie: 
AJ Griesel
South African Table Grape Industry
Tel: +27 21 863 0366
www.satgi.co.za  

Publicatiedatum: