Boerenkool, spinazie, broccoli, sinaasappel, papaja, mandarijn en kaki

Hogere antioxidantniveaus in verband gebracht met een lager risico op dementie

Volgens een studie gepubliceerd in het online nummer van 4 mei 2022 van Neurology®, het tijdschrift van de American Academy of Neurology, hebben mensen met een hoog niveau aan antioxidanten in hun bloed minder kans op het ontwikkelen van dementie.

Uit de studie blijkt dat mensen met hoge niveaus van luteïne, zeaxanthine en bèta-cryptoxanthine in hun bloed minder kans hebben om later dementie te ontwikkelen dan mensen met lagere niveaus van deze antioxidanten. Luteïne en zeaxanthine komen voor in groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, broccoli en erwten. Beta-cryptoxanthine wordt aangetroffen in fruit zoals sinaasappelen, papaja's, mandarijnen en kaki’s. "Het vergroten van het cognitief functioneren van mensen is een belangrijke uitdaging voor de volksgezondheid", zegt auteur May A. Beydoun van het National Institute on Aging in Baltimore, Maryland.

"Antioxidanten kunnen de hersenen helpen beschermen tegen oxidatieve stress, die celbeschadiging kan veroorzaken. Verdere studies zijn nodig om te testen of het toevoegen van deze antioxidanten de hersenen kan helpen beschermen tegen dementie."

Bij het onderzoek waren 7.283 mensen betrokken die aan het begin van het onderzoek minstens 45 jaar oud waren. Ze ondergingen aan het begin van de studie een lichamelijk onderzoek, er werd een interview afgenomen en er werden bloedonderzoeken gedaan naar antioxidanten. Vervolgens werden ze gemiddeld 16 jaar lang gevolgd om te zien wie dementie kreeg. De deelnemers werden verdeeld in drie groepen op basis van het antioxidantniveau in hun bloed. Mensen met hoge hoeveelheden luteïne en zeaxanthine hadden minder kans om dementie te ontwikkelen dan mensen met lagere niveaus.

"Het effect van deze antioxidanten op het risico op dementie werd wel enigszins verminderd wanneer we rekening houden met andere factoren zoals opleiding, inkomen en fysieke activiteit. Het is dus mogelijk dat die factoren de relatie tussen het antioxidantniveau en dementie helpen verklaren", zegt Beydoun.

Een beperking van de studie is dat de antioxidantniveaus gebaseerd waren op één meting van de bloedspiegels die mogelijk niet de niveaus van de proefpersonen gedurende hun leven weerspiegelen.

Voor meer informatie: aan.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven