Jean-Baptiste Pinel, Primland:

"Fransen steeds meer geïnteresseerd in een gesegmenteerd kiwi-aanbod"

Nu het Franse groene kiwiseizoen bijna is afgerond, geeft Jean-Baptiste Pinel, directeur van het Franse Primland, een update over het verloop van het seizoen. "We zijn onze laatste Franse groene Oscar-kiwi's aan het verhandelen. Dit jaar waren de partijen groene kiwi's iets kleiner dan die van vorig jaar." Ondanks dat was de markt echter wel gewoon in evenwicht omdat, ondanks het kleinere aanbod, de afzet dit jaar ook trager verliep. "Als gevolg van onze ouder wordende boomgaarden en de wortelverstikking van sommige bomen door een teveel aan water waren de opbrengsten kleiner, maar we kunnen het seizoen toch nog enigszins verlengen."


Jean-Baptiste Pinel op de 2022-editie van Fruit Logistica

Franse boomgaarden volop in ontwikkeling om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen
Om de daling in de Franse kiwiopbrengsten ten opzichte van de groeiende vraag te kunnen compenseren, zet Primland zich al enkele jaren in voor de herbeplanting van boomgaarden. "Onze nieuwe boomgaarden zullen binnenkort in productie worden genomen. Zo'n nieuwe impuls is voor de Franse kiwiteelt van essentieel belang, omdat we ons in een situatie bevinden waarin we ernaar streven de Franse tuinbouwteelt te versterken om op voedselgebied zelfvoorzienend te kunnen worden. Daarnaast is het aanbod van Franse kiwi's in vergelijking met de vraag momenteel ontoereikend."

"Onze kiwi's doen het ook buiten Frankrijk goed, maar het merendeel van onze kiwi's wordt toch nog steeds in Frankrijk verhandeld. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling van onze Franse boomgaarden eigenlijk alleen maar een gunstige uitwerking kan hebben, of het nu is om in de behoeften van de binnenlandse markt te kunnen voorzien of om de export te kunnen ontwikkelen. We hopen bovendien dat de oprichting van een Franse BOB Kiwi-vereniging ervoor zal zorgen dat we eerder steun van de overheid krijgen, zodat we de ontwikkeling van deze kiwi-boomgaarden kunnen versnellen."

Gesegmenteerde teelt 
Een ander element dat dit specifieke seizoen kenmerkt, is de aanwezigheid van een toenemende vraag naar kwaliteitsproducten. "De behoefte aan een gesegmenteerd product blijft niet alleen groeien voor groene, gele en rode kiwi's, maar ook voor producten met een BGA, een Red Label, biologische producten en voor residuvrije producten. We waren blij om te merken dat we de opbrengsten dit jaar konden waarderen met eerlijke prijzen. Dit is belangrijk, omdat het telers motiveert om hun boomgaarden te vernieuwen. Verder is het fijn om de inspanningen van de telers te kunnen belonen die ze leveren om zich aan de strikte specificaties te kunnen houden. Dankzij de segmentering hebben zowel de medewerkers van Primland als de telers deel kunnen uitmaken van een opwaartse spiraal."

Stijgend aantal Franse gele kiwi's
Wat de Franse gele kiwi's betreft, begint er voor Primland sprake te zijn van interessante opbrengsten. "We hebben de bomen zo'n 3-4 jaar geleden aangeplant en dit jaar is het aantal afgezette Franse Gold Oscar kiwi's gestegen. Dit toont aan dat we prima aan de vraag kunnen voldoen. De aantallen zullen bovendien blijven stijgen. Hoewel het grootste deel van de opbrengst bestemd is voor de Franse markt, zijn we begonnen met de export van onze gele kiwi's van het merk Oscar. Hierdoor konden ze profiteren van dezelfde erkenning als de groene kiwi's."

Voor meer informatie:  
Olivier Pouilhes
Primland
+33 (0)5 58 90 09 95
olivier.pouilhes@primland.fr 
www.primland.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven