"Vanaf eerste week van mei alleen nog asperges van eigen bodem in Britse winkelschappen"

St George's Day, op 23 april, geldt als de officiële startdatum van het Britse aspergeseizoen en in Wye Valley ligt de oogst op schema.

De vertraging die de aspergeoogst half maart opliep lijkt te zijn ingehaald. "We lopen zo'n beetje op schema," zegt Chris Chinn van Cobrey Farms. "De warmte-opbouw is gunstig en de weersvooruitzichten voor de komende weken zijn ook positief."

De aantallen zijn momenteel nog beperkt, maar afhankelijk van de locatie zal vanaf volgende week de hoofdoogst aanvangen. 

"Rondom de paasdagen was er sprake van een goede vraag, maar waren er niet veel Britse asperges beschikbaar en lagen er veelal uit Mexico geïmporteerde asperges in het winkelschap. De aanvoer van Mexicaans product zal nu afnemen en vanaf de eerste week van mei liggen er alleen nog maar asperges van eigen bodem in Britse winkelschappen."

Het tekort aan arbeidskrachten blijft een uitdaging voor telers. Chris vertelt dat hij het momenteel net redt, maar dat de komende weken problematisch zullen worden. 

"De afhandeling van visa heeft vertraging opgelopen als gevolg van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Hoewel dit uiteindelijk wel goed zal komen, verwacht ik dat het dan voor ons te laat is. Het is geen totale ramp, maar het vereist veel energie wanneer we niet weten waar de arbeiders vandaan komen. Daarnaast heeft het gevolgen voor onze planning."

De kosten nemen over de hele linie toe, van de kosten voor mest tot aan die voor verpakkingen en arbeid. "Recent zijn de tarieven voor seizoenarbeiders verhoogd. Dit heeft veel impact gehad. De verhoging werd zonder overleg met de sector door de regering ingevoerd. Het heeft de situatie voor telers nog lastiger gemaakt, nu ook andere inputkosten steeds verder stijgen. Daarnaast bedraagt de besteltijd voor verpakkingen zes tot zeven weken en is papier voor etiketten nauwelijks te krijgen vanwege de staking in Finland."

"We zijn onze klanten en consumenten dankbaar voor hun steun. We hebben te maken met een hoge inflatie na een lange periode van stabiliteit. We gaan echter door en blijven ons best doen om Britse AGF in het winkelschap te houden."

Voor meer informatie: 
Chris Chinn
Cobrey Farms
Tel: +44 1989 562 770
chris@cobrey.co.uk      
www.cobrey.co.uk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven