Louis De Cleene, Devos Group:

"Prijsschommelingen Conference bemoeilijken handel"

Tholen - De afzet van Belgisch hardfruit verloopt momenteel met de nodige uitdagingen. "In de peren blijft de marktsituatie grillig en onvoorspelbaar", stelt Louis De Cleene van Devos Group uit Bekkevoort. "Gelukkig hebben wij alle maten en kwaliteiten naar onze klanten goed kunnen blijven doorverkopen. Zo hebben de peren toch makkelijker dan verwacht hun uitweg gevonden, gezien de situatie in het Oosten. Bij elke deur die dicht gaat, gaat er tenslotte ook wel eentje open."

"Maar we zien wel dat klanten moe worden van de prijsschommelingen op de markt. Zo is momenteel de prijs van de 60'ers van klasse II haast net zo hoog als klasse I. Dat krijg je niet uitgelegd aan je klanten en is ver buiten de realiteit", aldus Louis. "Kwalitatief gaan de peren die op de markt worden aangeboden ook achteruit. Het is ook op deze peren dat de marktprijzen gebaseerd worden. De sector heeft qua handel een paar moeilijke weken achter de rug, waardoor sommige telers gewacht hebben en zij schrikken nu als ze hun cel opentrekken. In het segment waar wij ons als Devos Group begeven en met de vele peren die wij monitoren, kunnen we daarentegen makkelijk de nodige kwaliteit leveren om nog aan de wensen van onze klanten te voldoen en dit het hele jaar rond."

"De appelmarkt verloopt bijzonder moeizaam. Goedkoper kunnen ze nu niet meer worden, want dan gaat iedereen over de kop", aldus Louis. Op de vraag wat nog voor een opleving zou kunnen zorgen, antwoordt de perenhandelaar: "De enige uitweg die ik zie, is dat er bewuster aan import zou worden gedaan en de supermarkten in België en Nederland, of zelfs Europa, nog meer zouden kiezen voor hardfruit uit eigen contreien. De huidige logistieke situatie die zeer moeilijk en peperduur is, kan in deze dan misschien toch iets positiefs betekenen. Tegelijkertijd ben ik realistisch en weet ik dat ook wij leven van export."

Devos Group richt zich bij de afzet hoofdzakelijk op de Belgische, Franse, Duitse, Spaanse, Britse en Scandinavische markt, voornamelijk retail, maar ook groothandel. "Wij hebben trouwens net het seizoen afgesloten van de Rubis Gold-appel, waarvan we de exclusiviteit hebben in de Benelux. Dat seizoen is supergoed verlopen. We hadden te weinig van deze appelen om aan de vraag te voldoen, dus daar verwachten we de komende jaren heel veel van. Iedereen die de gele appel proeft, is er gek van."

Devos Group is standhouder op de Fruit Logistica, Hal 27/A-09

Voor meer informatie:
Louis De Cleene
Devos Group 
Eugeen Coolsstraat 66
3460 Bekkevoort - België
+32(0)16 77 97 58
louis@devosgroup.com         
www.devosgroup.com    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven