SATI publiceert update druivenseizoen

"In de Zuid-Afrikaanse regio's Berg River en Hex River worden nog zeker twee weken druiven verpakt"

Terwijl er in Northern Provinces, Orange River en Olifants River een einde aan het druivenseizoen is gekomen, zullen er in Berg River en Hex River nog zeker twee weken druiven worden verpakt, aangezien deze twee regio's een bovengemiddeld seizoen beleven.

Tot week 11 bedroeg de landelijke inname 74.618.445 kartons (van 4,5 kilo). Dit is 9,1% meer dan in 2021 en 17,4% meer dan in 2020. Berg River
Hoewel er minder grote aantallen werden verwerkt, waren veel bedrijven vorige week nog steeds druk met verpakken. Op sommige bedrijven werd het seizoen echter al beëindigd.

Tot de rassen die nu worden geoogst behoren Sugranineteen (Scarlotta Seedless), Sugrathirtyfour (Adora Seedless), Sugrathirtyfive (Autumncrisp), White Crimson Seedless, Red Globe en Autumn Royal. Dankzij de gunstige weersomstandigheden is de kwaliteit van de druiven acceptabel.

Binnen twee weken van nu zullen alle telers in de regio hun verpakkingsseizoen beëindigen. Op basis van de huidige trend zou Berg River haar hoge raming, van 19,7 mln kartons, waar kunnen maken of zelfs kunnen overtreffen.Hex River
De regio Hex River beleeft een uitstekend seizoen en oogstte in het voor- en tussenseizoen bovengemiddelde aantallen druiven. Het eerste deel van de Crimson-oogst verliep bijzonder goed, maar tegen het einde van het seizoen liepen de oogstopbrengsten terug.

Niettemin zal de regio Hex River als het weer het toestaat kunnen rekenen op een tevredenstellend seizoen en haar raming van 24,3 mln kartons zelfs kunnen overtreffen.Impact oorlog Rusland-Oekraïne op Zuid-Afrikaanse fruitsector
De minister van Landbouw, Landhervorming en Plattelandsontwikkeling, Thoko Didiza, heeft de sector in het land de helpende hand toegestoken door een bijeenkomst te organiseren om deze ernstige situatie met belanghebbenden uit de sector te bespreken.

De minister bood de sector de gelegenheid om aanbevelingen te doen over de manieren waarop de regering processen zou kunnen versnellen om de Zuid-Afrikaanse fruitsector vooruit te helpen.

Naar aanleiding van deze ontmoeting zal er een document worden opgesteld door spelers uit de fruitsector dat aanbevelingen bevat omtrent de logistiek, het verbeteren van de productiviteit in havens en een herziening van tarieven om nieuwe markten te kunnen openen en andere verder te kunnen ontwikkelen. 

De sector is de minister dankbaar voor deze kans, evenals voor haar begrip en bereidheid om processen te versnellen ten gunste van de Zuid-Afrikaanse fruitsector. 
Voor druiven is het in 2021/22 beslist geen 'business as usual'
Dit seizoen zal de boeken ingaan als één van de meest uitdagende ooit. Dit heeft te maken met verschillende externe factoren, zoals de logistieke problemen (lokaal en internationaal), kosteninflatie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

Gezien de recente mediaberichtgeving over de sector geeft SATI graag haar kijk op de zaak. Ook wil zij benadrukken dat zij zich in blijft spannen om telers en de sector te steunen.

"Als vertegenwoordiger van de druivensector zijn we met Transnet in gesprek gegaan over de havenactiviteit gedurende de laatste maanden. We houden ook voortdurend contact met de stakeholders van Transnet over deze kwestie. 

Niet alleen in het belang van de druivensector, maar ook van de Zuid-Afrikaanse fruitsector en andere spelers blijven we manieren zoeken om deze situatie aan te pakken en de productiviteit van onze havens te verbeteren om er zeker van te zijn dat ons fruit haar exportmarkten in de best mogelijke toestand bereikt. 

We voelen ons gesterkt door het management van Transnet en zijn van mening dat een productieve samenwerking met deze belangrijke speler de meest doeltreffende manier is om de gewenste resultaten te bereiken. 

We wijzen ook op de uitspraken van de president tijdens zijn laatste State of the Nation-rede en we zijn blij dat onze havens, evenals andere infrastructuurprojecten, prioriteit hebben, aangezien deze cruciaal zijn voor de agrarische waardeketen. 

Dit jaar zal onze export het hoogste niveau ooit bereiken. We zijn ons bewust van de externe factoren die de winstgevendheid van telers bedreigen, zoals onvoorziene weersomstandigheden, inflatie, kostenstijgingen en de situatie in Oekraïne. 

Het welzijn van telers is onze voornaamste focus en samen met belanghebbenden uit de sector zullen we alle mogelijke wegen blijven verkennen om de noodzakelijke veranderingen in gang te zetten in het belang van onze sector."

Voor meer informatie: 
AJ Griesel
South African Table Grape Industry
Tel: +27 21 863 0366
www.satgi.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven