Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat gebeurt er met hardfruit dat bestemd is voor Rusland en Oekraïne?

De zendingen Zuid-Amerikaanse appelen en peren die bestemd zijn voor Rusland, een grote importeur van beide fruitsoorten, worden momenteel omgeleid. "De meeste zendingen zijn stopgezet, nadat de oorlog uitbrak. Er heerst grote onzekerheid over de export naar Rusland, zowel in logistiek als financieel opzicht," zegt Fernando Moyano, salesmanager Europa en Rusland bij Salix Fruits. 

In deze tijd van het jaar zijn Argentinië en Zuid-Afrika de voornaamste leveranciers van peren aan de Russische markt, terwijl Chili appelen levert en ook Brazilië fruit naar deze markt verlaadt. "Rusland is één van de belangrijkste importeurs van Argentijnse peren, met een aandeel van ruim 30% in de totale export," zegt Moyano. 

Onderweg naar andere havens
Moyano vertelt dat telers en verladers nog steeds aan het bedenken zijn wat zij met het fruit dat zich op het water bevindt moeten doen. "De alternatieven zijn het omleiden naar andere Europese havens of doorgaan met de verlading naar Russische havens," vervolgt hij. "Het is echter niet duidelijk of rederijen het fruit in Rusland af willen leveren en hoe lang dit duurt. Voor een versproduct levert dit een groot risico op. De afgelopen 15 dagen zijn er geen nieuwe, directe zendingen van Argentinië naar Rusland meer afgesproken." 

Hetzelfde geldt voor Oekraïne. Containers met bestemming Oekraïne worden omgeleid naar andere havens, hoewel Moyano vertelt dat er in Argentinië geen grote aantallen peren werden verladen. 

De gevolgen zijn uiteraard ingrijpend. Momenteel worden containers omgeleid naar andere Europese havens, en dan voornamelijk naar Nederland en Italië. "De havens zijn operationeel, maar de vaarschema's van rederijen zijn verstoord en het is onduidelijk hoe lang een container erover doet om Rusland te bereiken. Dit is een groot probleem bij de verlading van verse AGF," legt hij uit. "Een andere uitdaging is de devaluatie en volatiliteit van de roebel."

Zorgen over de kwaliteit
Door deze veranderingen zijn er zorgen over de kwaliteit van het fruit. "Rusland is een enorme markt voor alle maten fruit en accepteert kwaliteiten die andere markt niet afnemen. Als dit fruit niet in Rusland kan worden afgezet, dan zet dit de fruitmarkt onder druk," zegt hij. De voornaamste perenrassen die Zuid-Amerika levert zijn Williams, Packham en Abate. De belangrijkste appelrassen zijn Royal Gala, Granny Smith en Red Delicious. Dit jaar is het Argentijnse hardfruitseizoen korter dan normaal als gevolg van vorst en hagel, die ook hun weerslag op de kwaliteit van het fruit hadden. Chili verwacht eveneens een kleinere oogst, zij het in mindere mate. 

Dit alles zet de prijzen onder druk. "Nu importproducten enorm duur zijn vanwege de sterke devaluatie van de roebel is het nog maar de vraag hoeveel van de kosten er terugverdiend kunnen worden op deze markt," zegt Moyano. Ander markten, zoals Europa en het Midden-Oosten, zouden aangetast kunnen raken wanneer er sprake is van overaanbod, omdat fruit niet meer aan Rusland wordt geleverd."

Vooruitblikkend benadrukt Moyano dat een duidelijke communicatie van rederijen omtrent de voortzetting van hun reguliere diensten naar Rusland, evenals een stabilisering van de waarde van de roebel tegenover de dollar cruciaal zijn om belanghebbenden in de  fruithandel meer helderheid te bieden. "Onder dergelijke onberekenbare omstandigheden is het vrijwel onmogelijk om zendingen te plannen," zegt hij.  

Voor meer informatie: 
Salix Fruits
goodnews@salixfruits.com          
www.salixfruits.com     

Publicatiedatum: