Emanuel Sluis, Service2Fruit:

"Spanning op de perenmarkt, prijs lijkt wel te stabiliseren"

Tholen - Spanning voert momenteel de boventoon op de perenmarkt. "Het vertrouwen in de markt is erg laag geweest. Het verloop van de markt is moeilijk te begrijpen en dat maakt het ook lastig om te voorspellen wat er precies gebeurt", constateert Emanuel Sluis van handelsplatform Service2Fruit.

"Voor de oorlog in Oekraïne hadden we natuurlijk al dat er honderden vrachtwagens met peren terug kwamen, maar we dachten met z'n allen dat we dat nog wel konden handlen. Na de inval in Oekraïne brak de paniek pas echt los. Het vertrouwen in de lange termijn is daarom nog niet groot. In peren zien we tot en met april wel vraag en is er ook bereidheid van telers om te verkopen, maar voor de periode vanaf mei krijg ik nog geen prijzen. Daar is het vertrouwen nog te laag voor."

"Tegelijkertijd lijkt er wel iets meer stabilisatie te komen. De prijzen van de verkoop in de bak ligt nu al een tijdje rond de 65 cent en ook de prijs van klasse II op de Belgische veilingen noteren nu al enkele dagen een stijgende lijn. De prijs van de klasse II was ook wel ver weggezakt, dus het is positief dat die weer wat dichter bij de klasse I kruipt."

Ik denk persoonlijk nog altijd dat de Conference-voorraden niet te hoog zijn voor de Europese markt. Angst is een slechte raadgever. De kwaliteit en bewaarbaarheid van de peren is goed. We hebben alleen te maken met extra aanbod van importperen die nu niet naar Rusland kunnen", aldus Emanuel.

"De appelmarkt blijft nog altijd zeer moeizaam verlopen. De vraag naar Jonagold en Golden richt zich hoofdzakelijk voor kleine prijzen op de Nederlandse en Belgische retail. Er zitten hele mooie cellen met een goede maatvoering en kwaliteit, dus die kunnen nog even mee, maar of dat gaat lonen is de vraag. Voor Elstar voorzie ik wel meer vraag richting april."

Voor meer informatie:
Emanuel Sluis
Service2Fruit
De Ooyen 15A
4191PB Geldermalsen
+31 885 321 300
info@service2fruit.com  
www.service2fruit.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven