Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roelf Pienaar - Tru-Cape

Hoe sterk zal de Zuid-Afrikaanse export naar Rusland dalen als gevolg van de huidige situatie?

"Tru-Cape heeft alle verpakkingsactiviteiten voor de Russische markt voorlopig stopgezet en zal deze pas hervatten zodra er meer duidelijk is over de geldstromen," zo vertelt Tru-Cape-directeur Roelf Pienaar.

Hun bankpartners hebben geadviseerd om de situatie per dag te bekijken, maar op dit moment is het volstrekt onduidelijk of er de komende weken vanuit Rusland betalingen in Amerikaanse dollars kunnen worden gedaan.

In de haven van Kaapstad stond vracht klaar om naar Rusland te worden verladen, maar dat plan staat voorlopig in de ijskast. Daarnaast is er ook fruit onderweg naar Rotterdam en zijn er al zendingen overgeladen naar Sint Petersburg. 

"Momenteel houden we ons bezig met de zendingen die al onderweg zijn naar Sint Petersburg en de huidige congestie in de Rotterdamse haven. We houden de toestand in Rotterdam nauwlettend in de gaten, omdat we goede klanten op het Europese vasteland hebben. De situatie is erg veranderlijk. Het zou geweldig zijn als we onze Russische programma's zouden kunnen bedienen, maar we weten nu al dat de handel met Rusland dit jaar geraakt zal worden. De vraag is alleen hoe sterk de Zuid-Afrikaanse export zal dalen als gevolg van de huidige situatie."

Hij legt uit dat er alternatieven zijn voor het vermarkten van de producten die nu al naar Rusland onderweg zijn. "Deze bestaan uit het afzetten van de containers op andere markten, zoals Europa en het Midden-Oosten, hoewel het een uitdaging zal worden om deze te verkopen, omdat verpakkingen bijvoorbeeld niet goed op deze nieuwe markten zijn afgestemd. Het zou dus noodzakelijk kunnen zijn om een deel van de zendingen om te pakken. Daarnaast zouden de zendingen teruggehaald kunnen worden naar Zuid-Afrika, waar de lokale markt sterk is. We hebben dit de afgelopen jaren een aantal keer met succes gedaan. Het is echter wel van belang dat je de totale kosten hiervan berekent, evenals de gevolgen die dit voor de prijzen heeft."

De ruime houdbaarheid van appelen en peren in vergelijking tot andere fruitcategorieën zou dit jaar weleens een enorm voordeel kunnen zijn. "Rusland is een grote afnemer van Zuid-Afrikaanse peren. In 2021 leverde Tru-Cape tot december peren aan de Russische markt. We zijn dus in staat om de aantallen over een lange periode te spreiden," merkt Roelf op. 

"Er is momenteel geen enkele verzekeraar te vinden die een kredietverzekering aan Russische retailers of handelaren wil verstrekken," vervolgt hij. "Als je je product nu verlaadt dan brengt dat een risico met zich mee als je niet eerst je geld hebt ontvangen. Je moet veel lef hebben om nu te verladen, omdat je geen idee hebt hoe het zit met het betalingsverkeer. Het is weer een ander verhaal voor fruit dat zich nu al op het water bevindt."

Sterke sapprijs zou nadelig kunnen zijn voor de export 
Hij voegt eraan toe dat het bedrijf de prijzen van appel- en perenconcentraat, dat doorgaans in Zuid-Afrika wordt geïmporteerd, op de voet volgt. De hoge logistieke kosten en voortdurend oplopende productiekosten hebben de sapprijs opgedreven en dat betekent dat de verkoop van fruit aan lokale sapproducenten momenteel een veel aantrekkelijkere optie is dan andere jaren. Dit zou kunnen betekenen dat de export van bepaalde rassen dit seizoen daalt.

Zuid-Afrikaanse peren kregen in 2014, na het importverbod op fruit uit de EU, toegang tot de Russische markt. Dit verbod had ook betrekking op de import van Europese Conference-peren. "We hebben de afgelopen vijf tot zes jaar veel vooruitgang geboekt in Rusland. Het is een markt die klasse II peren afneemt, zoals kleine Packham- en Abate-peren. Zuid-Afrika heeft de Russische markt geleidelijk weten te openen en inmiddels is deze uitgegroeid tot een belangrijke markt voor onze peren, maar niet zozeer voor onze appelen."

Stijging van kosten voor verlading vanaf het zuidelijk halfrond zal leiden tot een herschikking van het wereldwijde leveranciersbestand 
Een vraag die Roelf telkens weer stelt en die dit dilemma nog intenser maakt, luidt: "We weten niet wat Zuid-Amerika gaat doen, en dan heb ik het over concurrerende landen, zoals Chili, Argentinië en Brazilië, en dan zijn er ook nog exporteurs in Nieuw-Zeeland. De logistieke kosten zullen ertoe leiden dat andere landen hun opties gaan heroverwegen. We weten dat Argentinië een belangrijke leverancier van peren aan de Russische markt is, en tevens één van onze grootste concurrenten. Het is dus interessant om te zien wat dit land gaat doen. Het punt is dat het totale leveranciersbestand dit seizoen zou kunnen veranderen."

Hij is wel blij met de groei die Zuid-Afrikaanse appelen de laatste jaren doormaken in Azië, op markten zoals India, Bangladesh en Vietnam, hoewel de prestaties van hun appelen in de EU vorig seizoen ook een welkome verrassing waren. 


"Hoewel onze appelen nu nog geen toegang tot Thailand hebben, biedt deze markt uitzicht op nieuwe kansen, en dan met name voor intens gekleurde Royal Gala-appelen. Ook biedt Indonesië  veelbelovende vooruitzichten voor peren."

Zuid-Afrikaanse peren hebben voor het eerst toegang tot China. Roelf rekent op een trage start van de export, maar het groeipotentieel op deze markt is enorm. Momenteel wordt er onderhandeld over de toegang van Zuid-Afrikaanse peren tot de Taiwanese markt. 

Als de appelen die Tru-Cape op de binnenlandse markt afzet mee worden gerekend dan zet het bedrijf de helft van haar appelen in Afrika af. Er is echter nog een aantal Afrikaanse landen waar het bedrijf niet aanwezig is, maar waar het wel graag voet aan de grond zou willen krijgen.

Er zijn momenteel mogelijkheden op meer gevestigde markten. Roelf merkt echter op dat de verkopen rondom Kerst in het VK lager waren dan verwacht. Hij rekent dan ook op een lastig jaar in termen van inkomsten. 

De sector verwacht over de hele linie dat de hardfruitoogst 6% zal groeien ten opzichte van vorig seizoen, wat neerkomt op een totaal aantal van 47 mln kartons appelen en 19,8 mln kartons peren. Binnen Tru-Cape is deze groei wat minder fors, hoewel de goede regenval en koude-uren hebben bijgedragen aan een uitstekende fruitzetting. 

De hittegolven die volgden op het koude voorjaar zullen dit jaar echter resulteren in een hogere mate van zonnebrand. 

Voor meer informatie:
Roelf Pienaar
Tru-Cape
Tel: +27 21 850 1824
info@tru-cape.co.za
www.tru-cape.com

Publicatiedatum: