Carsten Abenhardt breidt assortiment uit met biologische courgettes en Hokkaido-pompoenen

"We zien dat de consument steeds gevoeliger wordt voor bio"

Op het bedrijf van de familie Abenhardt in Datteln in het Rijnland worden elk jaar tonnen aan conventionele en biologische wortelen geoogst, verwerkt en verpakt. "We hebben behoorlijke wortelopbrengsten van een mooie kwaliteit. Promoties in de handel met 2kg - in plaats van 1kg- verpakkingen versnellen de huidige voorraadafbouw," zegt bedrijfsleider Carsten Abenhardt.

"Bovendien zijn we erin geslaagd om losse wortelen uitdrukkelijk op de voorgrond te plaatsen. Wij geloven dat we in de eerste plaats tegemoetkomen aan de vraag naar duurzaamheid van de consument. Ten tweede kan de klant nu zelf beslissen of hij de gebruikelijke grote verpakking of kleinere hoeveelheden kiest. Het assortiment wordt gecompleteerd met verpakkingen van 1 kg. Ons doel is de verkoop van Duitse wortelen te vergroten door middel van verschillende verpakkingen," aldus Abenhardt.


Buiten het Duitse seizoen worden hoofdzakelijk Spaanse en Franse wortelen klaargemaakt en verpakt. Israëlische wortelen hebben daarentegen aan belang ingeboet.

Onontkoombare prijsverhoging verwacht
De wortelproducent heeft ook te kampen met de huidige uitdagingen, zoals het minimumloon en de stijgende energie- en vervoerskosten. "Onze taak is de werkplek interessanter te maken, zodat de werknemer op de lange termijn voor ons beschikbaar blijft. Ik denk dat iedereen in de waardeketen zijn verantwoordelijkheden heeft."

"Conventioneel geteelde wortelen in verpakkingen van 2 kg worden soms aangeboden voor minder dan 1 euro, en op langere termijn kunnen wij dat niet aan. Maar zelfs als de prijzen wat omhoog zouden gaan, denk ik dat de consument wel wortelen blijft kopen."

De gewichtseisen zijn strenger geworden, zodat nu vooral producten van ca. 75-150 gr in plaats van 50-200 gr. worden geselecteerd.

Bevordering van de afzet van biologische wortelen
Volgens Abenhardt wordt ook voor het lopende seizoen gehoopt op een spoedige prijsverhoging. "We hadden voldoende regenval en optimale opslagomstandigheden. Normaal gesproken zijn we begin mei uitverkocht, maar dit jaar hebben we goede hoop dat we het afzetseizoen van binnenlandse wortelen tot eind mei kunnen volhouden." Hij voegde eraan toe dat ook biologische wortelen momenteel volop verkrijgbaar zijn. "Er is een gestage afzet met kwalitatief goede producten, waardoor we tot in maart biologische wortelen kunnen leveren. We zijn ook wat verder gevorderd met de prijsonderhandelingen in de biologische sector, want er waren al prijsverhogingen vanaf december."

Het wortelassortiment wordt gecompleteerd met snackwortelen, die tot in maart tegelijk met de biologische wortelen worden verhandeld.

Differentiatie van het assortiment
"Biologische producten vinden gretig aftrek op de markt, want we zien dat de consument steeds gevoeliger wordt voor biologische producten", vervolgt Abenhardt. Dit heeft de teler er vorig jaar toe aangezet het assortiment meer te differentiëren en naast wortelen ook biologische courgettes en Hokkaido-pompoenen te produceren. "We hebben een nieuwe installatie laten maken voor de voorbereiding van de nieuwe gewassen. De courgettes zijn duurzaam geteeld, wat betekent dat ze ofwel gelaserd ofwel gebanderolleerd zijn. We hebben beide gewassen al in het eerste teeltjaar met succes kunnen verkopen aan bij enkele bekende retailers."

Voor meer informatie:
Carsten Abenhardt
Abenhardt GmbH & Co. KG
Markfelder Straße 15
D - 45711 Datteln, Duitsland
Tel: +49 (0)2363 3659 870
info@abenhardt.de 
www.abenhardt.de   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.