Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste watermeloenen geoogst bij jong Surinaams project

"Uiteindelijk zou een samenwerking met Nederlandse telers en handelaren de droom zijn"

Tholen - Pas zijn de eerste watermeloenen van het plantage van de familie Kalpoe in Suriname geoogst. Vijay Kalpoe is één van de vele pachters van grond op de plantage Uitkijk. Met hulp van zijn neven, die in Nederland wonen, teelt de Surinamer allerlei soorten groenten en fruit op de bescheiden plantage. "Uiteindelijk zou een samenwerking met Nederlandse telers en handelaren de droom zijn", vertelt neef Mahinder Kalpoe.

Het project van de familie Kalpoe begon eigenlijk allemaal met een sterke familieband. "We stuurden regelmatig pakketten met levensmiddelen en kleren naar onze familie die nog in Suriname wonen", gaat Mahinder verder. "Tot op een moment het idee kwam om mijn neef, die landbouwer is, te stimuleren in het vakgebied waar hij goed in is. Op deze manier hebben ze meer inkomen en zijn er geen pakketten meer nodig. Mijn ouders waren al tuinders, dus we hadden er een passie voor. Daardoor besloten we binnen onze kring een kleine financiering op gang te brengen, zodat we moderne landbouwtechnieken vanuit Nederland ook in Suriname toe konden passen. Hierbij moet je denken aan een kleine trekker bijvoorbeeld, wat al heel veel scheelt in de arbeid. Zo’n kleine investering kan een significante verhoging van de productie en kwaliteit als gevolg hebben."

Dit had succes. Vanuit het project, wat ongeveer een jaar geleden is gestart, werd ons van AGF, beelden gestuurd van de eerste watermeloenenoogst op de plantage. "Het is echt nog een jong project, maar uiteindelijk proberen we zo veel mogelijk met lange termijn gewassen te werken. Investeren in de toekomst. Alleen in de tussentijd besloten we ook wat fruit, dat een stuk sneller geoogst kan worden, te telen. De geoogste watermeloenen zijn hier een voorbeeld van. De eerste stap is gezet en nu willen we door. Ik heb gehoord dat ze heel erg lekker zijn en als warme broodjes over de toonbank zijn gevlogen", laat Mahinder enthousiast weten.

Vijay is niet de enige teler op de Uitkijk. "Naast mijn neef zijn er nog vele groente- en fruittelers, die een stuk land in huurpacht van de staat hebben. Zo lang je het bewerkt is het van jou. Iedereen heeft zo’n 5 hectare en Vijay teelt op 2 stukken hiervan. Naast het landbouwperceel is een woonperceel, waar de telers wonen. Onze investering leidt er ook toe dat de andere telers meekijken met ons en ervan leren. Zo kunnen ook zij stappen maken in hun proces."

Uiteindelijk zou het voor Mahinder, en zijn familie, een droom zijn als er een samenwerking met Nederlandse telers en/of handelaren kan ontstaan. "We willen blijven doorgroeien. Suriname heeft een laag inwonersaantal dus op de binnenlandse markt is al snel sprake van een overvloed aan producten, wat tot hele lage prijzen voor de teler leidt. Export naar bijvoorbeeld Nederland is dus uitermate belangrijk. Onder het Bouterse bewind is de relatie tussen Suriname en Nederland niet altijd even goed geweest, maar de samenwerking wordt weer steeds nauwer."  

"Het landbouwbeleid in Suriname is lang het ondergeschoven kindje geweest, maar nu bloeit het op. Na Nederland is Suriname het land met de meeste Nederlands sprekende inwoners, dus zou ik het van onschatbare waarde zien als er een samenwerking kan ontstaan met Nederlandse telers of handelaren. De ideeën hebben we, de financiering is echter uitdagend", besluit Mahinder.

Voor meer informatie:
Mahinder Kalpoe
+31 6 14875571