Patrick Hughes - Scottish Agri Export Hub:

"Schotse AGF heeft echt exportpotentieel"

In november vorig jaar introduceerde de NFUS in samenwerking met SAOS de Scottish Agri Export Hub. De hub richt zich op het creëren van nieuwe exportmogelijkheden en het uitbreiden van de bestaande exportmarkten voor Schotse land- en tuinbouwproducten ter ondersteuning van producenten in de primaire sector. 

Het initiatief wordt bekostigd uit het Recovery Plan van Scotland Food & Drink met steun van de Schotse regering. Het initiatief is gericht op het verbreden van de horizon en het tot stand brengen van directe contacten voor spelers binnen de aardappel-, graan-, groente- en fruitsector, evenals het in kaart brengen van meer winstgevende markten.

Patrick Hughes, voormalig hoofd Potato Export Development bij de AHDB en tevens voormalig hoofd van Seafood Scotland, heeft zich aangesloten bij SAOS om het initiatief vooruit te helpen. 

"Het doel is om producenten in de Schotse primaire sector ondersteuning te bieden na de Covid-crisis en Brexit. De hub zal een platform en ondersteunend netwerk voor telers zijn," legt Patrick uit. "Momenteel exporteert Schotland met name zachtfruit, spruiten, knolrapen en (poot)aardappelen. Deze exportcategorieën fluctueren echter. Wanneer er in het VK sprake is van overaanbod, dan bieden overzeese markten goede kansen. We willen telers helpen om op een meer consistente basis agrarische producten te exporteren."

De Scottisch Agri Export Hub heeft kennis van exportmarkten en via de Scotland Food & Drink Partnership toegang tot specialisten op markten in belangrijke geografische regio's. Zij kunnen potentiële exporteurs advies geven over de marktomstandigheden, of het nu gaat om de retail, groothandel of verwerkende industrie. 

Schotland staat al bekend om haar export van pootaardappelen maar sinds de EU-markt na Brexit voor hen is gesloten, wordt er gezocht naar nieuwe markten. 

Zachtfruit heeft echt exportpotentieel. Een categorie zoals Schotse kersen profiteert van het feit dat het fruit als laatste op het noordelijk halfrond wordt geplukt en vermarkt. Schotland is het enige land waar in september nog kersen worden geoogst. 

"Onze taak is om mensen thuis te spreken en in contact te brengen met ons netwerk in het buitenland, evenals het identificeren van nieuwe kansen om Schotse AGF in het winkelschap te krijgen. Zelfs al is dit maar voor een paar weken per jaar dan blijft het een goede kans. Het zou zomaar kunnen dat telers die mogelijkheden zien specifieke producten voor individuele markten gaan telen."

De export van verse AGF zal altijd gepaard gaan met uitdagingen, waarvan het leveren van producten tegen een concurrerende prijs er één is. 

"Bij een categorie zoals zachtfruit zullen we ons richten op premium markten en uitsluitend in bepaalde periodes leveren. Het draait allemaal om het verkopen van een verhaal achter onze producten, de omgeving waar de geteeld worden en de passie en expertise van onze telers. Dit zal een uitdaging worden, met name gezien het huidige klimaat, maar we hopen dat we door de oprichting van dit ondersteunende platform echt een verschil kunnen maken."

Voor meer informatie: 
Patrick Hughes
SAOS
patrick.hughes@saos.coop
saos.coop 
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven