Cathrine Smuts - De Keur

Zuid-Afrikaanse peren profiteren van lege Britse en Europese markt

Bij De Keur, een hardfruit- en uienteler in Koue Bokkeveld (Zuid-Afrika), ging vorige week de oogst van de vroege perenrassen Bon Chretien (ook wel bekend onder de naam Williams) en Rosemarie van start. In de Kaap bereiken de temperaturen inmiddels zomerse waarden. 

De peren zien er in dit prille stadium van het seizoen goed uit, zo vertelt Cathrine Smuts, marketingmanager bij De Keur. De vroege zomer verliep koel, maar de winter was koud, waardoor het maatprofiel vrij normaal is. "Onze focus ligt dit seizoen op Europa en het VK, waar de perenmarkt momenteel sterk is," merkt ze op. Dit is het directe gevolg van de slechte perenoogst in Italië. Op deze markten zijn nagenoeg geen peren meer voorradig en we hebben al veel orders ontvangen, ook van nieuwe klanten."

Ze vertelt dat de eerste prioriteit van het bedrijf echter bij bestaande klanten ligt, die hen altijd weer steunen. "De meeste afnemers in Europa en het VK zijn retailklanten. We verladen geen fruit naar groothandelaren."

Logistieke uitdagingen bij export naar Midden- en Verre Oosten
Het seizoen van Forelle-peren  gaat in week 12 -13 van start. "Het is een product waarmee we ons met name op markten in Azië richten, hoewel dit af zal hangen van de logistieke situatie aldaar," zegt ze. 

Vorig seizoen zag het bedrijf zich gedwongen om haar fruit (en dan vooral appelen) per vrachtwagen naar Durban te verladen, omdat er geen andere optie voor handen was. Dit seizoen zal zij ook proactief voor dit alternatief kiezen. 

"We verladen ons fruit zoveel mogelijk in containers. Het probleem is echter dat er in Kaapstad geen containers beschikbaar zijn, waardoor wij ons genoodzaakt zien om uit te wijken naar Port Elizabeth en Durban. We zijn van plan deze optie te overwegen voor de verlading van fruit naar het Midden- en Verre Oosten. Dit houdt echter niet in dat we al ons fruit via Durban naar markten in het oosten zullen verladen maar wel een groot deel ervan. We doen dit om onze risico's te spreiden en er zeker van te zijn dat we containers beschikbaar hebben." 

Ongeveer 70% van het hardfruit van het bedrijf bestaat uit appelrassen, zoals Royal Gala, Panorama en Golden, waarvan het seizoen in week 6 aanvangt. 

"Appelen vormen een grotere uitdaging dan peren, omdat de meeste  appelen in deze fase van het seizoen bestemd zijn voor markten in het Midden- en Verre Oosten. Het VK en Europa nemen in deze tijd van het jaar vrijwel geen Zuid-Afrikaanse appelen af, vandaar dat we ze nu naar het Midden-Oosten en eilanden in de Indische Oceaan exporteren."

Uienseizoen gaat van start
De klanten van Shoprite Checkers, één van de grootste supermarktketens in Zuid-Afrika, zijn goed bekend met de uien van De Keur.

Foto's: De Keur

Het leeuwendeel van de uien van het bedrijf is bestemd voor dit supermarktprogramma. Het verpakken van de uien begint over vijf dagen. De uit Koue Bokkeveld afkomstige uien staan bekend om hun goede houdbaarheid. De Keur exporteert haar uien ook naar Angola en Zambia. 

Voor meer informatie: 
Cathrine Smuts
De Keur
Tel: +27 23 315 5603
cathrine@dekeur.co.za
www.dekeur.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven