Agrarische vooruitzichten EU 2021-31:

Europese tomatenoogst zal tot 2031 dalen

Tot 2031 zal de productie van tomaten in de EU naar verwachting dalen met -0,4% per jaar. De afname van de tomatenteelt wordt met name veroorzaakt door de forse daling van de winterteelt in Spanje en de verschuiving naar kleinere tomatenrassen, die minder volume hebben maar wel over meer toegevoegde waarde beschikken. Spaanse telers schakelen in de wintermaanden over op de teelt van meer winstgevende gewassen vanwege de felle concurrentie vanuit Marokko. In het geval van perziken en nectarines drukt de aanhoudende krimp van het teeltareaal de oogsten. 

De totale appelproductie in de EU zal tot 2031 naar verwachting stabiel blijven op 11,1 mln ton. Dit heeft te maken met een krimp van het teeltareaal en hogere opbrengsten, die te danken zijn aan hoogproductieve laagstamrassen en betere teelmethoden. De verwachting is dat er in 2031 7,6 mln ton appelen voor de consumptie beschikbaar zullen zijn en 3,6 mln ton voor de verwerkende industrie. 

De teelt van tomaten voor de verwerking zal stabiel blijven op ongeveer 10,4 mln ton. De productie verschuift echter van zeer geconcentreerde producten, zoals tomatenpuree, naar minder geconcentreerde producten met een hogere toegevoegde waarde, zoals tomatenconserven, passata, sauzen en biologische producten.  

EU-consumptie van vers fruit neemt toe en consumptie bewerkte fruitproducten daalt 
Tegen 2031 zal de EU-consumptie van verse AGF naar verwachting toenemen onder invloed van het groeiende bewustzijn onder consumenten over de voordelen van een voeding die rijk is aan groenten en fruit, evenals dankzij campagnes om de AGF-consumptie te verhogen. Er is echter sprake van grote verschillen tussen de sectoren en de diverse EU-lidstaten. Met name de EU-consumptie van sinaasappelen zal toenemen tot 13,3 kilo per hoofd van de bevolking (+0,5% per jaar). De consumptie van versgeperste sappen in supermarkten, restaurants en cafés drijft de consumptie nog verder op. 

In dezelfde periode zal de consumptie van appelen in de EU naar verwachting toenemen tot 15 kilo (+0,6%) per hoofd van de bevolking. Deze groei wordt aangejaagd door de omschakeling naar appelrassen die beter beantwoorden aan de consumentenvoorkeuren, en dan met name in Polen. Ondanks de verwachte toename ondervindt de appel steeds meer concurrentie van trendy categorieën zoals exotische fruit en zachtfruit. 

Klik hier voor het EU-rapport met agrarische vooruitzichten. 

Voor meer informatie: ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven