Ondernemersorganisaties adviseren voor goede voorbereidingen

''Vanaf begin 2022 veel veranderingen voor ondernemers door de Brexit''

Evofenedex, VNO-NCW, MKB-Nederland en de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel (NBCC) roepen ondernemers op zich goed voor te bereiden op de nieuwe importregels en grenscontroles met het Verenigd Koninkrijk, die vanaf volgend jaar gaan gelden.

''Op 1 januari 2022 ligt de Brexit officieel 1 jaar achter ons. Voor bedrijven betekent dit dat er onder meer een einde komt aan de uitgestelde douaneaangifte voor importstromen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) en dat er volledige douaneaangiften en -controles worden ingevoerd. Ondernemers doen er daarom verstandig zich goed in te lezen in deze nieuwe regels en zich tijdig te prepareren'', aldus de ondernemersorganisaties.

Vandaag organiseerden de organisaties voor hun leden een webinar over de laatste stand van zaken rond de Brits-Nederlandse handelsrelatie.

Tweede fase BOM
Het VK heeft ervoor gekozen om importregels en grenscontroles gefaseerd in te voeren via het Border Operating Model (BOM). Dit gebeurt in 3 fasen. Sinds januari 2021 gelden er regels en controles voor een beperkte groep producten, de zogeheten controlled list. Hiermee werd getracht de douaneformaliteiten in het eerste jaar na Brexit beperkt te houden, om vertragingen aan de grens te voorkomen. Dat gaat veranderen per 2022; dan gaat de tweede fase van het BOM in en geldt de verplichting voor een volledig ingevulde Britse invoeraangifte.

Verder zijn zogeheten prenotificaties voor dierlijke en landbouwproducten vanaf volgend jaar vereist. Ook moeten exporteurs gebruik gaan maken van pre-lodgement of temporary storage (vooraf aangifte of tijdelijke opslag) om goederen te importeren vanuit de EU. De derde en tevens laatste fase van de BOM gaat vanaf juli 2022 in, met hoofdzakelijk nieuwe regels voor dieren en dierlijke of plantaardige producten.

Maak gebruik van BAR
Om de impact van Brexit op de lidstaten te verzachten, heeft de Europese Commissie het Brexit Adjustment Reserve (BAR) in het leven geroepen. Uit dit fonds ontvangen lidstaten een bedrag dat kan worden ingezet voor verschillende doeleinden, zoals onder andere het creëren van banen, het nemen van grensmaatregelen en een financiële tegemoetkoming voor ondernemers die extra kosten hebben moeten maken bij hun voorbereiding op de Brexit. Nederland kan – vanwege haar ligging en innige handelsrelatie met het VK – aanspraak maken op een flink deel van BAR: 810 miljoen euro.

De 4 eerdergenoemde organisaties adviseren hun leden om de regelgeving in het VK nauwkeurig te blijven volgen, tijdig af te stemmen met de Britse importeur en de compensatiemogelijkheden van BAR komend jaar te benutten en reeds gemaakte kosten inzichtelijk te maken. Tot slot roepen ze een volgend kabinet op om haast te maken met het indienen van concrete voorstellen om getroffen ondernemers te compenseren.

Bron: www.evofenedex.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.