In VS dreigt een tekort aan cranberrysaus door krappe oogst

In Carver, Massachusetts, vertelt Patrick Rhodes van Edgewood Bogs/Cape Cod Select dat er problemen met de oogst zijn dit jaar. "We hadden net als Canada een extreem regenachtig seizoen gehad, van het voorjaar tot aan het najaar. Dit is weliswaar beter dan helemaal geen regen, maar de vochtige omstandigheden werken wel bederf in de hand. In heel Massachusetts zien we momenteel dat er bij alle rassen vaker sprake is van rotting." 

Voor verse cranberry's de aanvoer dit jaar eerder dan gebruikelijk op gang komen. "We hebben voldoende beschikbaar voor Thanksgiving, maar de beschikbaarheid in de maand december zal krap zijn, als er al product beschikbaar is," zegt teler. 

Arbeid is een andere factor die meespeelt. Het gaat er vooral om hoeveel fruit Cape Cod Select naar haar verwerkingsfaciliteit kan verladen, gezien de beperkte beschikbaarheid van arbeidskrachten. "We hadden graag een X-aantal verwerkt, maar konden niet meer verwerken tijdens een dienst," legt Rhodes uit. 

Sterke vraag
Dan is daar nog de vraag. De vraag naar diepgevroren cranberry's was gedurende de pandemie sterk. Eerst omdat mensen minder vaak naar de winkel gingen en daarom vaker diepgevroren producten in plaats van verse kochten," legt Rhodes uit, eraan toevoegend dat de vraag naar zowel verse als diepgevroren cranberry's dit jaar sterker is. "Het ziet ernaar uit dat er een tekort aan cranberrysaus zal zijn. Wij produceren geen saus, maar ik heb begrepen dat dit vooral wordt veroorzaakt door de beschikbaarheid van conservenblikken. Ons is gevraagd om meer verse en diepgevroren bessen te leveren vanwege het feit dat er nauwelijks saus verkrijgbaar is."

De cranberry-prijzen zijn dit jaar stabiel gebleven. "We zullen de impact van de tekorten op de prijzen pas volgend jaar gaan merken," vervolgt Rhodes. "Tussen deze oogst en de volgende zal de markt de beperkte beschikbaarheid van fruit gaan voelen, en dan met name in het segment diepgevroren producten, aangezien het seizoen van verse cranberry's van oktober tot december loopt. Dit zal een gunstig effect op de prijzen hebben."

Voor meer informatie:  
Patrick Rhodes
Cape Cod Select 
+1 508 866 1149
prhodes@capecodselect.com  
www.capecodselect.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven