Gustavo Revelles, Los Fresnos:

"Half oktober is de vraag naar artisjokken omhoog geschoten"

De artisjok wordt momenteel volop geoogst in het Middellandse Zeegebied, waar deze groente op grote schaal wordt geteeld en waar hij ook vandaan komt. Spanje is de op één na grootste Europese producent, na Italië, en een van de streken waar het seizoen momenteel mooie vooruitgang boekt, is La Vega de Granada.

"We beginnen meestal rond de 20e september. Onze belangrijkste oogstperiode is de hele maand oktober en de eerste helft van november, want dan brengen we de meeste hoeveelheden op de markt en is de kwaliteit het best. Het einde van het seizoen wordt steevast ingeluid door de komst van de vorst, omdat die de buitenste bladeren van de artisjokken verbrandt en het product er dan niet mooi genoeg meer uitziet voor de afzet. Dit jaar wijst alles erop dat het seizoen mogelijk eerder eindigt, want het wordt al flink koud in Granada. Sinds zaterdag hebben we hier al nachtvorst. Bovendien komen er half november artisjokken van andere streken op de markt", zegt Gustavo Revelles van telersvereniging Los Fresnos.

"Sinds 1995 telen we artisjok, praktisch sinds de oprichting van de coöperatie, en na verschillende rassen en zaaitijden te hebben uitgeprobeerd, zijn we erin geslaagd om het seizoen heel goed te plannen. Onze artisjok vindt gretig aftrek, omdat we profiteren van het lage algemene aanbod op de markt in de maand oktober. Maar ook de kenmerken van ons product vallen in de smaak", benadrukt Gustavo. "We telen voornamelijk de Lorca-artisjok, een niet-hybride variëteit met vrije bestuiving. De vorm is rond, de bladeren zijn groen, met uitzondering van de onderste bladeren, want die nemen een paarse kleur aan, en de smaak is intens."

"We hebben gebruikelijke volumes dit jaar en ook de kwaliteit is goed. We hebben geen last gehad van plagen en tot nu toe hebben we geen problemen gehad met waterschaarste, zoals in andere delen van Andalusië wel het geval is. We bevinden ons in dat opzicht in een bevoorrechte provincie. Maar het kan wel nog de verkeerde kant opgaan als het niet begint te regenen. De telers zijn vooral bezorgd dat er irrigatiebeperkingen kunnen zijn voor de volgende gewassen, zoals knoflook."

Het Waterschap Guadalquivir (CHG) heeft begin deze maand immers de noodtoestand uitgeroepen als gevolg van de uitzonderlijke droogte in 80% van het stroomgebied. Door het gebrek aan regen bedraagt de capaciteit vandaag 26,2% van het totaal. De maatregel treft verschillende gebieden van de provincies Sevilla, Córdoba, Jaén en Granada.

"Qua omzet zien we een stijging ten opzichte van andere jaren. De eerste artisjokken, die we eind september snijden, vonden moeilijk afzet op de markt omdat er ook nog product van andere herkomstlanden beschikbaar was. Ook in de eerste twee weken van oktober waren de prijzen niet bevredigend en ging er te weinig product de deur uit. Maar vanaf 15 oktober is de vraag omhooggeschoten en hebben we veel omzet gehad. Onze klanten plaatsten praktisch dagelijks bestellingen."

"Vorig jaar was het precies andersom, want toen begon het seizoen met een relatief hoge vraag en goede prijzen om daarna af te glijden naar een lager niveau qua volumes en prijzen Toch waren de telers vorig jaar over het algemeen heel tevreden over de prijzen en ik denk dat we dit jaar op het einde van de rit hetzelfde gevoel zullen overhouden. We profiteren immers van een periode met schaarste op de markt en dat zorgt er al een aantal jaren voor dat onze telers best wat winst kunnen maken", zegt Gustavo. "Door de relatief goede prijzen kunnen we de kostenstijgingen nog redelijk de baas, maar toch is er bezorgdheid over die hoge prijzen voor grondstoffen, want de extra kosten kunnen niet worden doorgerekend in de verkoopprijs en knabbelen dus direct aan de winstmarges."

De oogst in La Vega de Granada viel de afgelopen weken samen met de lancering van een promotiecampagne op nationaal niveau die zowel in online kanalen als in supermarkten loopt. Een jaar lang zal de artisjok, een belangrijk ingrediënt in het mediterrane dieet, volop in de schijnwerpers staan.

Prijs voor Los Fresnos
Los Fresnos zet verse artisjokken af op de Spaanse markt, maar het hoofdproduct van de telersvereniging is asperge, die zowel conventioneel als biologisch wordt geteeld.

Met in totaal 170 leden, waarvan 15 volwaardige leden, is deze coöperatie uit Romilla - een dorp van slechts 300 inwoners - erin geslaagd om de productie van de telers uit de streek te centraliseren en rendabel te houden. Het werk en de toewijding in de afgelopen decennia zijn dit jaar erkend met een eervolle vermelding bij de MKB-prijzen die door de Kamer van Koophandel van Granada worden uitgereikt aan kleine of middelgrote ondernemingen die groeien op exportgebied. "Het was een grote verrassing en we zijn er erg blij mee. We bevinden ons in een klein dorpje en deze erkenning in een wedstrijd waaraan gerenommeerde grote bedrijven hebben deelgenomen, geeft ons extra kracht en moedigt ons aan om te blijven werken en te blijven groeien", zegt Gustavo Revelles.

Voor meer informatie:
Gustavo Revelles
Los Fresnos S.C.A.
Ctra. Chauchina-Romilla s/n
18339 Granada, Spanje
+34 655 783 520
info@esparragoslosfresnos.es
www.esparragoslosfresnos.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven