Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse druivenseizoen kabbelt rustig voort

“Het Italiaanse druivenseizoen is in volle gang. De afzet zal zeker tot het eind van 2021 doorgaan, niet alleen omdat de hoeveelheden met 20% zijn gestegen, maar ook omdat de consumptie in oktober niet erg hoog was”, zegt Donato Fanelli van Commissione Italiana Uva da tavola in Apulië. De vereniging is in 2020 opgericht en heeft als doel om alle marktdeelnemers uit de toeleveringsketen samen te brengen om Italiaanse druiven te promoten en in waarde te doen verhogen.

“De laatste maanden was er met name vraag naar pitloze rassen, terwijl Pizzutella en Red Globe (druiven met pitten) ook een stijging van de bestellingen kenden in vergelijking met vorig seizoen. De prijzen zijn met ongeveer 5% gedaald voor druiven zonder pitten, maar voor druiven met pit is dit een daling van 15 tot 20%. We staan op het punt de eindspurt van het seizoen 2021 in te zetten, een periode die we hopelijk zo goed mogelijk kunnen afsluiten, gezien de afwezigheid van Europese competitie.”

“Gewoonlijk is er in de laatste weken van de afzet, die samenvallen met de kerstperiode, een stijging van de prijzen en de vraag, vooral in Europa. Deze tendens lijkt zich dit jaar voort te zetten, maar met een trieste kanttekening: het gebrek aan planning en promotie van Italiaanse druiven betekent dat veel Italiaanse telers en handelaren hun waar verkopen aan Spaanse collega's, die vervolgens aan Europese ketens leveren. Internationale kopers moeten vaak de aankoop beheren van een specifiek gewas, dat niet alleen een enorme catalogus aan rassen heeft (voor druiven zijn er ongeveer 110 cultivars), maar hebben ook te maken met verschillende handelaren en bedrijven.”

“Ongeveer een maand eerder dan gepland, zijn de eerste overzeese druiven (uit Brazilië, Chili, Peru) al op de Europese markt aangekomen. Meestal gebeurt dit in de eerste tien dagen van december, maar dit jaar lijken deze landen de consument ruim van tevoren in verwarring te willen brengen, waardoor Italiaanse druiven marktaandeel verliezen. Onze gewassen blinken uit in kwaliteit en uiterlijk, dus ik hoop dat de Europese spelers ze zullen blijven verkiezen boven andere druiven", besluit Donato Fanelli.

Publicatiedatum: