Doorbraak in paddenstoelenteelt met gewoon elfenbankje

Na drie jaar van onderzoek en ontwikkeling heeft Nammex,  leverancier van biologische paddenstoelenextracten, een doorbraak bereikt: bijna 80 ton verse Trametes versicolor, beter bekend als gewoon elfenbankje, is dit jaar gekweekt en geoogst voor commerciële doeleinden.

Nammex is daarmee het eerste en enige bedrijf ter wereld dat gewoon elfenbankje op commerciële basis kweekt. Hoewel wilde paddenstoelen in Azië commercieel levensvatbaar zijn, hebben deze te lijden onder kwaliteitsproblemen door verschillende substraten, vervalsing met look-alike soorten, evenals mogelijke schimmelverontreinigingen en accumulatie van zware metalen.

Nammex vermijdt problemen die geassocieerd worden met wildvang door gewoon elfenbankje te kweken op een verrijkt zaagselsubstraat in een optimale groeiomgeving; daarom zijn Nammex paddenstoelen vrij van verontreinigende schimmels en insecten, bevatten ze minder zware metalen en worden ze altijd voor 100% correct geïdentificeerd.

"We kunnen nu bijna 80 ton oogsten en zijn van plan dat aantal tegen volgend jaar te verdubbelen," zegt Nammex-directeur Jeff Chilton. "Dit zal een belangrijk biologisch paddenstoelenextract exponentieel meer beschikbaar maken voor gezondheids- en wellnessbedrijven die onze biologische extracten gebruiken in hun merkproducten voor de retail."

foto: prnewswire.com

Gewoon elfenbankje, dat al honderden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt als versterker van het immuunsysteem, groeit vaak in het wild in clusters op boomstammen en op boomstammen van zowel levende als dode naald- en loofbomen.
Het is een kleine, dunvlezige soort met poriën in plaats van plaatjes, die in gematigde klimaatzones over de hele wereld kan worden aangetroffen. Hoewel gewoon elfenbankje kan worden gekweekt op houtblokken of zaagsel, hebben de geringe omvang en de lage totale opbrengst de commerciële teelt tot nu toe economisch onhaalbaar gemaakt.

Nammex blijft de norm bepalen in de categorie van eetbare paddenstoelen. Van het introduceren van biologische paddenstoelenextracten in 1998 en het valideren van reishi triterpenen in de jaren 2000, tot het garanderen van bèta-glucaangehalte in 2015 en het kweken van een hogere kwaliteit gewoon elfenbankje in 2021, het bedrijf voorziet gezondheids- en wellnessbedrijven van biologische paddenstoelenextracten van hoge kwaliteit.

Voor meer informatie: nammex.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven