Tesco introduceert PET-recyclinginitiatief "van tray tot tray" met Faerch

Supermarktketen Tesco en het bedrijf voor duurzame verpakkingsoplossingen Faerch hebben samengewerkt aan wat volgens hen de eerste recyclingoplossing in de sector is, een gesloten kringloop die ervoor zorgt dat secundaire plastic verpakkingen die worden gebruikt om producten in de schappen te verladen en te tonen, worden behouden door de voedingsverpakkingssector.

De bedrijven zeggen dat PET-verpakkingen in schappen, die in Britse supermarkten worden gebruikt om producten te vervoeren, gewoonlijk worden gedowncycled voor non-foodtoepassingen. Het nieuwe "tray to tray"-initiatief houdt in dat Faerch secundaire PET inzamelt en zijn geavanceerde recyclingproces gebruikt om nieuwe primaire verpakkingen te maken die met levensmiddelen in aanraking komen, waaronder potten, kuipjes en trays.

Tesco voegt daaraan toe dat de verpakkingen voor zijn eigen merk gesneden fruit, geselecteerde yoghurts en vlees 30% rPET zullen bevatten dat afkomstig is uit Tesco-winkels. Tesco zal daarom van alle eigen merken en merkleveranciers van Tesco eisen dat zij voor shelf-ready verpakkingen goedgekeurde PET gebruiken die met levensmiddelen in aanraking komen.

Tesco stelt bovendien dat dit initiatief een oplossing biedt voor het tekort aan gerecycled PET als gevolg van de toenemende vraag naar PET-flesvlokken.

William Guest, manager duurzame verpakkingen bij Tesco: "Waar we kunnen, verwijderen of verminderen we verpakkingen en waar het nodig is willen we de circulariteit verbeteren om onze verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken."

"Een manier waarop we dat kunnen doen is door ervoor te zorgen dat verpakkingen die voldoen aan de eisen voor voedingscontact binnen de voedingsverpakkingssector blijven en weer worden gerecycled tot verpakkingen die met voeding in aanraking komen. Deze samenwerking met Faerch zal ervoor zorgen dat elk jaar 2.000 ton PET wordt gerecycled om nieuwe Tesco-verpakkingen te maken die anders zouden zijn gedowncycled naar non-food toepassingen."

Matt Tollman van Faerch: "Dit is een perfect voorbeeld van hoe samenwerking tussen verpakkingsfabrikanten, retailers en hun leveranciers kan zorgen voor blijvende verandering en materiaal- circulariteit."

"Het 'Tray 2 Tray by Faerch'-project laat zien dat PET-verpakkingen op industrieel niveau kunnen worden teruggewonnen en gerecycled en opnieuw kunnen worden omgezet naar potten en trays die geschikt zijn voor levensmiddelen."

Het nieuwe initiatief maakt deel uit van Tesco's strategie voor het verminderen van plastic afval, voor het eerst geïntroduceerd in 2019 die bestaat uit het verwijderen van verpakkingen waar mogelijk, het verminderen van verpakkingen waar ze niet kunnen worden verwijderd, het verhogen van hergebruik en het recyclen van wat er overblijft na deze opties. De strategie heeft naar verluidt een miljard stuks plastic verwijderd uit de bedrijfsactiviteiten van Tesco in het Verenigd Koninkrijk en de supermarktketen streeft ernaar om in 2021 nog eens een half miljard te verwijderen.

Eerdere initiatieven die Tesco heeft aangekondigd zijn onder meer een proef met het recyclen van zaken als gelamineerde zakjes dierenvoeding, snoepwikkels en chipsverpakkingen die door consumenten worden teruggebracht naar de winkel tot grondstof en de in 2020 geïntroduceerde plastic verpakking voor kaas die wordt gemaakt van gerecyclede zachte, flexibele plastic verpakkingen die ook continu kunnen worden gerecycled tot veilige, voor levensmiddelen geschikte verpakkingen. De 'tray to tray' en andere initiatieven vormen ook een aanvulling op Tesco's introductie van Loop in september 2021, waarmee klanten producten kunnen kopen in verpakkingen die naar de winkel kunnen worden teruggebracht om te worden schoongemaakt, opnieuw te worden gevuld en opnieuw te worden gebruikt.

Voor meer informatie: tesco.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven