Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroege toegang tot Europese markt geschenk voor Zuid-Afrikaanse kiwi's

Zuid-Afrika is nog steeds een netto-importeur van kiwi's en exporteert jaarlijks ongeveer 550 ton, maar het land heeft volgens Lianne Jones, de PMA-manager voor zuidelijk Afrika, "een geschenk" in de vorm van een kans om eind februari en begin maart kiwi's aan de Europese Unie te leveren, vóór Chili en Nieuw-Zeeland.


Het vroege venster voor Zuid-Afrikaanse kiwi's in Europa (bron: Louw Pienaar, BFAP)

"Het is een unieke positionering en het venster moet worden gevuld - het is een markt die gewoon zit te wachten op Zuid-Afrikaanse kiwitelers en exporteurs," merkte ze op tijdens het Beanstalk webinar van gisteren met gastheer Max MacGillivray over de Zuid-Afrikaanse kiwifruitindustrie. Kiwi's uit Zuid-Afrika zijn veelbelovend genoeg om te overwegen er een nationaal merk rond te creëren, stelde ze.

Louw Pienaar van het Bureau voor Voedsel- en Landbouwbeleid (BFAP) vertelde de aanwezigen dat kiwi's een vergelijkbare kans bieden als blauwe bessen en granaatappels, met importvervanging als bijkomend voordeel. Momenteel is er 300 tot 400 hectare kiwi's in Zuid-Afrika.


Wereldwijde export van seizoensgebonden kiwi's (bron: ITC; Louw Pienaar, BFAP)

In zijn presentatie zette hij uiteen dat de mondiale waarde van de kiwi-industrie in tien jaar tijd met ongeveer 7% is gegroeid, maar dat het volume geen gelijke tred heeft gehouden: 1,2% groei van het mondiale volume kiwi's in de afgelopen tien jaar.

De wereldinvoer van kiwi's bedroeg vorig jaar 3,5 miljard dollar, wat overeenkomt met ongeveer 1,5 miljoen ton (hoewel een deel van dat cijfer kiwi's betreft die via Europa worden heruitgevoerd). De CIF-prijs per eenheid bedraagt 2,4 dollar/kg.

"Als we naar de Europese markt kijken, zien we een nog sterkere groei van de invoer. In de afgelopen vijf jaar was er een stijging van ongeveer 10% in waarde, een stijging van 0,7% in volume en een stijging van 9% in kiwiprijzen", legde hij uit.

"Wij stellen hen in staat 52 weken per jaar gouden kiwi's te hebben." 
Pieter de Jongh van exporteur Freshworld: "We hebben vijf seizoenen lang gouden kiwi's geëxporteerd en het slaat aan bij de rest van ons klantenbestand, die enthousiast zijn over het product en de opening dat Zuid-Afrika heeft. Wij stellen hen in staat om 52 weken per jaar gouden kiwi's in hun schappen te hebben."

Hij merkte op dat er ook een kans zou kunnen zijn in januari, als men kijkt naar de huidige situatie in Italië.

In KwaZulu-Natal biedt kiwi een alternatief voor hout en suikerriet en houdt het de avocadoverpakkingsinstallaties nog twee of drie maanden bezig, aldus Athol Currie van The Fruit Farm Group South Africa. "Wij verpakken het grootste deel van de gouden kiwi's die in KwaZulu-Natal worden geproduceerd. Kiwi's passen goed bij onze avocado's. De avocado-oogst in KwaZulu-Natal loopt van juli tot december en onze kiwi-oogst begint in februari en maart."

Er zijn heel wat gouden kiwivariëteiten beschikbaar voor Zuid-Afrikaanse telers, merkte Malcolm Deacon van Gold Tree Farm and Nursery in White River, Mpumalanga op.

Wat is er anders vergeleken met eerdere pogingen om een Zuid-Afrikaanse kiwi-industrie op te zetten?
Enkele tientallen jaren geleden waren de kiwiboomgaarden in Zuid-Afrika versnipperd en werden nooit de economische opbrengsten en volumes gehaald die nodig waren voor de export, waardoor de belangstelling afnam. Nieuwe cultivars, met name goudkleurige kiwi's, hebben de Zuid-Afrikaanse kiwi-industrie nieuw leven ingeblazen, waarbij de eigenaars van de cultivars voor de nodige expertise hebben gezorgd.

Flippie Viljoen is manager van de afdeling kiwi's bij TopFruit, dat de intellectuele eigendom van verse producten beheert. "De gouden kiwi is een andere soort, dat is het eerste, en 98% van de nieuwe boomgaarden is overdekt, waardoor schade door wind en late vorst tot een minimum beperkt blijft, maar de grootste verandering is dat er nu de economische wil is om het te laten werken. Er is zeker een marktkans, we moeten alleen voorzichtig te werk gaan en het zal een paar jaar duren voor we zover zijn. We worden er jaar na jaar beter in."

"De vorming van de South African Kiwi Growers' Organisation is een groot pluspunt in de vorming van een verenigde industrie," concludeerde Athol. "Zuid-Afrikaanse boeren kunnen, als ze samenwerken, bijna het onmogelijke bereiken. Ik zou graag 50 of 60 telers meer in mijn regio zien, en nog veel meer in andere regio's, zodat er een kritische massa ontstaat."

Publicatiedatum: