Interfel

“Terugdringen van plastic verpakkingen?" Jazeker, maar alleen op een realistische en gecoördineerde manier”

Op dinsdag 12 oktober 2021 verscheen de publicatie van de uitvoeringsverordening van de Franse anti-afvalwet voor een circulaire economie in Frankrijk, waarvoor in januari 2020 is gestemd. Plastic verpakkingen voor verse groenten en fruit worden in Frankrijk vanaf 1 januari 2022 verboden.

AGF-sector toonaangevende voedingssector voor bulkverkoop
De AGF-sector is een van de belangrijkste sectoren die de bulkverkoop op peil houdt, met bijna 65% van de producten die op die manier worden verkocht. De sector vertegenwoordigt zelfs minder dan 1,5% van de kunststofverpakkingen die in de voedingssector worden gebruikt. Waarom is de AGF-sector dan toch het belangrijkste doelwit?

Voor veel van de AGF-producten kan de verpakking echt nuttig zijn voor het creëren van een zekere technische kwaliteit en traceerbaarheid, vooral voor de sectoren die specifieke initiatieven met betrekking tot de kwaliteit promoten. Daarnaast zijn verpakkingen een essentieel instrument om de communicatie met consumenten te verbeteren. In de meeste gevallen helpen ze bovendien bij het beperken van de voedselverspilling en bij het beter te beschermen en bewaren van de producten.

Structurele en technische obstakels en implementatiekwesties
Met nog enkele weken te gaan vóór de verordening in werking treedt, zullen de verschillende bedrijven binnen de sector te maken krijgen met veel structurele en technische obstakels en moeten enkele belangrijke implementatiekwesties nog worden verholpen. Bovendien maken actuele problemen, als die gelinkt aan de coronacrisis, de beschikbaarheid van grondstoffen en de economische kosten van alternatieve oplossingen het bijzonder moeilijk om de implementatie per 1 januari 2022 voor de hele markt te hebben afgerond.

Daarnaast is het jammer dat sommige pragmatische voorstellen vanuit de sector niet zijn overgenomen. Denk dan bijvoorbeeld aan het voorstel 100% recyclebaar plastic te gebruiken voor het verpakken van groenten en fruit (toegestaan ​​in alle andere sectoren).

"We hopen heel erg dat deze maatregel, die "puur Frans" is (en niet in overeenstemming met de Europese richtlijn inzake kunststoffen voor eenmalig gebruik is) en uitsluitend sectoraal is, de plek van Franse producten in Europa niet zal benadelen en dat consumenten verse groenten en fruit zullen blijven kopen."

Voor meer informatie: 
interfel.com 
lesfruitsetlegumesfrais.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven