Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Branding bij AGF, wat is het nut en hoe pak je het aan?

Tholen – In Frankrijk  komt het vaker voor dan in Nederland, maar alsnog, aardappelen, groenten en fruit liggen vaak merkloos in het schap. Op het schaplabel worden dan wel productspecificaties vermeld zoals bijvoorbeeld bij aardappelen vastkokend of kruimig, maar het ras wordt vaak al niet aangegeven laat staan dat het product voorzien is van een merk. Uit een eerder verschijnen artikel op agf.nl blijkt dat branding in AGF niet altijd gemakkelijk is, een product moet duidelijke onderscheidende eigenschappen hebben en de kwaliteit moet gewaarborgd kunnen worden.

Invloed in de keten
"Toch zien we bij onze klanten dat Branding de laatste tijd echter wel steeds vaker voorkomt”, zegt Martijn Pabon van Snow Donuts. Het award winning design agency Snow Donuts is met name actief voor bedrijven in de foodsector en schaart zo ook een grote groep AGF-bedrijven onder haar klanten. “De acht designers die het design bureau telt hebben allemaal een achtergrond in of affiniteit met food. Dat maakt dat bedrijven vaak voor ons kiezen.”

Zo ook zaadveredelingsbedrijven zoals Rijk Zwaan en HZPC. “Wat HZPC wil bewerkstelligen is dat ze zover mogelijk in de keten willen komen.” Het bedrijf opereert helemaal aan het begin van de keten. Hun producten komen bij aardappeltelers en daarna zullen de aardappels nog tal van ketenpartners bij langs gaan voordat het bij de consument komt. “HZPC kan wel vertellen dat het een lekkere aardappel is, maar wil je de hele keten benaderen dan moet je eigenlijk met merken gaan werken”, zegt Martijn. “Zo hebben we een aantal b2b merken ontwikkeld voor HZPC voor op beurzen en dergelijke, maar nu zijn er zelfs landen waarin de supermarkten die merken in het schap willen hebben liggen. Dus het werkt, branding werkt.”

Geladen
“Maar een logo is geen brand en een brand is geen logo”, vervolgt Martijn. Een merk of een logo op zichzelf heeft geen waarde, die zal gevormd moeten worden door de referenties van de consument bij het bedrijf en zijn producten. Martijn noemt het voorbeeld van Apple. Een computerbedrijf met als logo een appel met een hap eruit dat ook nog een de naam appel draagt. Op zichzelf staand is dat natuurlijk vreemd, maar het merk heeft waarde gekregen door al die producten die ze op de markt hebben gebracht.”

Dieline Award
Pas won het designbureau de Dieline-award met hun designs voor Wonky, dips en spreads van geredde groente. Het concept was al gevormd door het Belgische bedrijf Syros. De missie met Wonky was het tegengaan van voedselverspilling. “Wat wij dan hebben gedaan”, zegt Martijn, “is het product retailready maken.”

Lekker, eerlijk en een goed gevoel
“Het komt namelijk wel eens voor dat wat een producent wil verkopen mismatcht met dat wat een consument wil kopen. In de hiërarchie van aankoopbeslissingen van de consument komt op de eerste plek dat het product er lekker eruitziet daarna komt pas de boodschap over geredde groenten waardoor een consument een goed gevoel krijgt en daarnaast moet de het fysieke gedeelte van de verpakking aansluiten bij het design.”

Snow Donuts heeft het design van Wonky gelinkt aan de boodschap van het merk. Vrij vertaald betekent Wonky zoiets als scheef of wankel. “Dat is wat er gebeurt in de wereld van het groente en fruit. 45% van alle groenten wordt verspild.Wat wij met Wonky aan het doen zijn is juist de scheve verhoudingen rechtzetten en alle imperfecte groente gewoon verwerken in een heerlijke Wonky-dip”, schrijft de organisatie van Wonky.

“In merk en verpakking is die incompleetheid te zien in de ogenschijnlijk scheef geplakte sleeve en het incomplete font van het merk. De smaakaanduiding is een klassiek foodie font. Vanuit dit mooie font spat de dip en ingrediënten letterlijk van de verpakking af door de krachtige fotografie. Gezamenlijk vormen alle gemankeerde delen een perfect geheel”, besluit Martijn.

Voor meer informatie:
Martijn Pabon
Snow Donuts
+31 6 51 10 56 69
martijn@snowdonuts.com 
www.snowdonuts.com