Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Egyptische granaatappelen doen het goed op lokale markt

"We hebben onze granaatappelproductie dit jaar met 15% verhoogd"

Het seizoen van Egyptische granaatappelen is in volle gang en de vraag is sterk, zowel op internationale als lokale markten. Eén exporteur is trots op het feit dat uit testen is gebleken dat zijn fruit geen sporen van gewasbeschermingsmiddelen bevat, waarmee het bedrijf een uniek selling point heeft. 

May Salem, directeur van het Egyptische fruitexportbedrijf FinBi, vertelt dat zijn bedrijf midden in het seizoen van de Wonderful-granaatappel zit en dat de productie dit seizoen met 15% is gegroeid ten opzichte van voorgaand seizoen. "FinBi is dit jaar in de derde week van september aan de oogst van het ras Wonderful begonnen. Dit ras beschikt over goede smaakeigenschappen, kan prima koel worden bewaard en leent zich daarnaast uitstekend voor de verwerking. Het is momenteel rond de 30 graden in Egypte, dus we proberen niet overhaast te werk te gaan, met name omdat onze boomgaarden vrij zijn van ziekten en plagen. Momenteel plukken we zo'n 20 ton per dag. Ons bedrijf verwacht in totaal ongeveer 500 ton granaatappelen te oogsten dit seizoen. Dit komt neer op een toename van 15% tegenover vorig seizoen. Ondanks het extreem warme weer in de zomermaanden is er hard gewerkt aan het optimaliseren van de externe en interne kleuring en maten van het fruit." 

Salem legt uit dat het feit dat er op de granaatappelen dit jaar geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen zijn vastgesteld een uniek selling point voor zijn bedrijf is. "De vraag is dit seizoen sterk, zowel lokaal als internationaal. Granaatappelen, die als superfruit worden bestempeld, worden vers gegeten en verwerkt in gebak, desserts of dranken. Er is vraag van lokale handelaren, verwerkers en exporteurs. Ons unieke pluspunt is dat ons fruit vrij is van residuen."

Volgens Salem is de handel op de lokale markt dit jaar behoorlijk winstgevend. "De lokale markt is dit seizoen best lucratief, aangezien veel handelaren op zoek zijn naar grotere aantallen fruit voor de lokale markt. Er is ook belangstelling vanuit de Russische en Arabische markt en ook Turkse afnemers zijn actief. De prijzen voor de Egyptische granaatappelen zijn iets hoger dan vorig seizoen. Exporteurs kopen per ton in met specificaties voor de maten. Dit jaar is er een voorkeur voor maten tussen de 400-500gr. Lokale handelaren nemen het fruit per ton af zonder eisen te stellen aan de maten."

“De logistiek, koeling en verlading verloopt vlot, maar is wel een dure aangelegenheid. De wegen zijn momenteel sterk verbeterd in Egypte en de regio's zijn onderling beter verbonden via snelwegen. Het coderingssysteem voor de export van fruit dat onder de Egyptische quarantaineregeling valt, is nog steeds van kracht en ons bedrijf werd dit jaar opnieuw gecodeerd. Een groot deel van de Egyptische fruitteelt ondervond dit seizoen problemen als gevolg van klimaatverandering. Wij zijn blij dat granaatappelen wel tegen een stootje kunnen en hier minder hinder van hebben ondervonden dan andere gewassen," zegt Salem tot besluit. 

Voor meer informatie: 
May Salem
FinBi for Land Reclamation and Agriculture Development
+202 37495616
may@natesngrapes.com 
www.natesngrapes.com 

Publicatiedatum: