Nieuwe tomatenrassen van Lamboseeds

De afgelopen maanden heeft het Italiaanse Lamboseeds nieuwe tomatenrassen op de markt gebracht, die het resultaat zijn van 10 jaar veredelingsactiviteiten. Tijdens Macfrut was Sandro Colombi (op foto) aanwezig namens het bedrijf.

“Wij hebben de kloof tussen de onderzoeker en de consument overbrugd. Voor onze laatste rassen hebben wij ons geconcentreerd op wat de markt vroeg. De telers die de gok hebben gewaagd, telen nu tomaten die zich van de massa onderscheiden en krijgen veel betere prijzen. Voor de veredeling hebben we ons gebaseerd op oude rassen, waardoor de biodiversiteit behouden blijft en iets unieks wordt bereikt. Wat vooral opvalt is de kleur van de tomaten.”

De opbrengst is lager, maar de vraag neemt toe en de prijzen zijn goed. “Minder hoeveelheid betekent niet altijd een mindere Bruto Verkoopbare Productie, integendeel, het inkomen moet stijgen, want als de teler een inkomen heeft, wint de hele keten. Het is wel noodzakelijk om het gewas goed op de markt te presenteren, de verschillen te vergroten en de nadruk te leggen op exclusieve kenmerken.”

Het kweken van bepaalde tomaten die eruitzien als parels is niet gemakkelijk. “Je hebt zeer professionele telers nodig en je kunt ze niet overal telen, maar alleen daar waar de bodem- en klimaatkenmerken dit beste toelaten. Het gaat om een niche is, maar deze wordt gekenmerkt door het intense tomatenaroma, de umami, de hoge brixwaarde en het glutaminezuur.”

Het eerste wat opvalt, zijn de kleuren in meerdere schakeringen. “Het nieuwe sleutelconcept voor tomaten bestaat eruit om zich te kunnen onderscheiden om bij de klanten in trek te zijn, waarbij de nadruk ligt op productdifferentiatie”, concludeert Colombi.

Voor meer informatie:
Sandro Colombi
Lamboseeds
Piazza Martiri 22, 40019
Sant'Agata Bolognese (BO) - Ialië
+39 051 963 033
s.colombi@lamboseeds.com 
www.lamboseeds.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven