Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edwin Droogendijk, TripleF Fruit:

"Enorme hausse aan Peru-bessen in Europa blijft vooralsnog uit"

Tholen - In eerste instantie werd een behoorlijke hausse aan Peruaanse blauwe bessen op de Europese markt verwacht, maar volgens Edwin Droogendijk van TripleF Fruit wil de aanvoer vooralsnog niet echt losbarsten. "Als ik de volumes zie die naar Europa worden verstuurd en hoe vlot de afzet verloopt, dan zouden we tot halverwege oktober nog weleens mooie prijzen kunnen houden."

Over de aanleiding van de mindere aanvoer zijn de meningen volgens de importeur verdeeld. "Maar vaststaat is dat de bessenteelt in British Columbia (Canada) een behoorlijke optater heeft gehad van alle branden, waardoor er veel Peru-bessen naar Noord-Amerika zijn verzonden en die worden verkocht voor leuke prijzen. Ook AziĆ« betaalt nog goede prijzen voor bessen uit Peru. In de voorbereiding van het overzeese blauwe bessenseizoen was praktisch iedereen in de veronderstelling dat er boten vol met Peru-bessen richting Europa zouden komen - door de enorme productietoename ten opzichte van 2020 -  maar die aankomsten vallen nu dus best wel tegen."

"Wat ook meespeelt is dat er niet al te veel alternatieven voorhanden zijn. Menig importeur is redelijk door zijn voorraad heen. Zuid-Afrika is al even op de markt en de export vanuit Argentiniƫ en Uruguay komt nu langzaam op gang, maar deze volumes zijn te overzien. Zo heeft Nederland best wat kwaliteitsproblemen gehad door de koude, natte zomer. Hierdoor zijn er in Nederland weinig goede bessen voorhanden geweest en daardoor gaf dit best wel wat ruimte voor de Poolse en Servische bessen waardoor deze voorraden nu ook van de markt zijn."

"Wij hebben deze week de eerste bessen uit Peru binnengekregen in bulk en clamshell. Verkoopprijzen liggen op een mooi niveau, voor bulk tussen de 7-7,50 euro en verpakt tussen de 11-12,50 euro. Over de kwaliteit zijn we zeer te spreken", vertelt Edwin. Hij heeft vertrouwen in een vlotte afzet de komende weken. "Als er al een kentering komt, dan zou dat vanaf week 43 moeten gaan gebeuren, maar de komende weken voorzie ik gezien de matige aanvoer en goede doorstroom een goede markt. En wat er in november gaat gebeuren, durf ik niet te voorspellen."

Voor meer informatie:
Edwin Droogendijk
TripleF Fruit
Watermolenweg 6
4191 PN Geldermalsen
+31 88 185 10 03
e.droogendijk@tripleffruit.com
www.tripleffruit.com