Fall Creek South Africa lanceert twee nieuwe variëteiten blauwe bessen

Fall Creek South Africa lanceert twee nieuwe variëteiten blauwe bessen: Olympus Blue™ TH-1008 en PeachyBlue™ ZF08-29.

OlympusBlue is ontwikkeld door de Universiteit van Georgia en uitgebreid getest door Fall Creek op zijn percelen voor toegepast onderzoek. Het is een low chill-ras dat geschikt is voor gebieden als Marokko, Neder-Californië, Zuid-Californië en de West-Kaap van Zuid-Afrika.

Jeff Ford, manager commerciële planning bij Fall Creek, beveelt ook kleinschalige testen aan in het noorden van Zuid-Afrika en andere gebieden op lagere breedtegraden in het zuiden van het Afrikaanse continent.

OlympusBlue is stevig, smaakvol, lang houdbaar en gemakkelijk te telen en te oogsten. Snoeien optimaliseert de kwaliteit, oogstperiode en opbrengsten, terwijl kruisbestuiving de vruchtzetting en de grootte van de bessen aanzienlijk verbetert.

Een punnet met OlympusBlueTH-1008

OlympusBlue heeft een lang seizoen, dat iets voor Ventura begint. In Zuid-Afrika kan de oogst begin augustus van start gaan en helemaal doorlopen tot oktober of november. Stevigheid en smaak verbeteren ook na enkele dagen in de koelkamer. "Dit maakt het zonder twijfel een goede reiziger", zegt dr. Olivier Coste, manager Toegepast Onderzoek bij Fall Creek Spain.

OlympusBlue is zeer geschikt voor gebieden met 300 tot 500 units aan kou per seizoen (volgens de Richardson-methode) en er zijn proeven gaande om het aanpassingsvermogen van deze blauwe bes te evalueren in gebieden met minder koude-units. De beste resultaten worden behaald tussen de breedtegraden 30° en 38° noord of zuid.

"We zijn erg verheugd dat we een variëteit kunnen aanbieden aan onze low-chill-telers hier in de West-Kaap van Zuid-Afrika", voegt Wian Mouton, commercieel manager van Fall Creek South Africa, toe.

PeachyBlue™: een blauwe bes met perziksmaak
PeachyBlue ZF08-29 is een mid- tot high-chill Northern Highbush-variëteit. Deze keuze is misschien verrassend, maar Fall Creek is ervan overtuigd dat er enkele kleine hoogtegebieden in Zuid-Afrika zijn, zoals Koue Bokkeveld, Langkloof en de KwaZulu-Natal Midlands, waar dit ras het seizoen zou kunnen verlengen tot na Nieuwjaar.

PeachyBlue ZF08-29 (foto's geleverd door Fall Creek)

Het meest opvallende kenmerk van deze blauwe bes is de zeer aromatische, perzikachtige smaak. Dat kan het verschil maken op de markt. PeachyBlue is een vroegrijp gewas en doet het goed bij langdurige bewaring.

PeachyBlue is een vroeg middenseizoensras met zeer stevige, uniforme en knapperige bessen, die normaal gezien geoogst kunnen worden van november tot en met januari, met een piek in de laatste weken van november en de eerste weken van december.

"We moedigen telers aan om contact op te nemen met ons Sales- en Grower Support-team voor meer informatie en voor plantbestellingen voor 2022. Van beide variëteiten zal een beperkt aantal testplanten beschikbaar zijn, dus mis de kans niet om deze rassen op je bedrijf uit te proberen", besluit Wian Mouton.

PeachyBlue ZF08-29, een aromatische blauwe bes met een unieke perzikachtige smaak

Het verkoopteam nodigt geïnteresseerde telers ook uit om de nieuwe demosite te bezoeken, waar het assortiment rassen dat Fall Creek aanbiedt, uit de eerste hand kan worden bekeken.

Klik hier om het webinar te bekijken.

Voor meer informatie:
Fall Creek South Africa
Wian Mouton, Commercial manager
+27 72 906 5119
www.fallcreeknursery.com

wianm@fallcreeknursery.com
Elsa Muller, Sales and Grower Support
elsam@fallcreeknursery.com
Dane Castle, Sales and Grower Support
danec@fallcreeknursery.com
Jeán Kotzé, Senior Sales and Grower Support
jeank@fallcreeknursery.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven