Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappeldemodag in Schleswig Holstein

De eerste Europlant Sortenkiek op Gut Schirnau, in het hart van Schleswig-Holstein, gelegen aan het Noord-Oostzeekanaal, kon ondanks de huidige coronasituatie op 2 augustus plaatsvinden. 

"Op Gut Schirnau bij de familie Fedder hebben we een mooie standplaats gevonden om voor onze aardappeltelers in Schleswig-Holstein een velddag te houden", zei Eckhard Simon, teeltadviseur bij Europlant Pflanzenzucht. Na anderhalf jaar zonder aardappel-evenementen was het tijd om elkaar weer eens te zien. Vierendertig aardappeltelers maakten van de gelegenheid gebruik om na aanmelding vooraf over aardappelen te discussiëren, informatie uit te wisselen over de aardappelmarkt en gewoon wat smalltalk te houden.

"De kansen voor een stabiele prijs in het komende seizoen zijn niet slecht“, aldus adviesleider Ulf Hofferbert. De prijzen liggen aan het einde van het vroege aardappelseizoen nog duidelijk boven het niveau van vorig jaar. Weerscapriolen, een lagere afzet en een gereduceerd areaal in Duitsland en West-Europa laten de optimisten hopen op een beter jaar dan 2020.

Omgeven door bloeistroken, die geïnteresseerde consumenten kunnen sponsoren, konden op deze avond dertien aardappelrassen van hun beste kant getoond worden.

Geschikt voor de Noordduitse smaak, diepgeel, vastkokend en gemakkelijk te schillen, stond de zeer vroege Glorietta in de kijkerd. Corinna, die bijzonder geschikt is voor het wassen en verpakken, is beschikbaar als vervolgras met een stabiele vorm en een optisch perfecte, lichte, gladde schil.

Aangezien ook in het noorden droge, hete zomers vaker voorkomen zijn rassen zoals Bernina interessant, die vooral ongevoelig reageren op hitte- en droogtestress, en bovendien diepgeel, vastkokend en aromatisch van smaak zijn.

Als vanzelfsprekend geldt voor de moderne rassen een hoog stikstofopslagvermogen, zodat bij een gelijkblijvende oogst en een goede kwaliteit de bemestingshoeveelheid duidelijk gereduceerd kan worden. Bepalend is ook de zeer goede resistentie tegen de belangrijkste aardappelziekteverwekkers. Zo vertoont bijvoorbeeld het voor iedere standplaats geschikte, melig kokende ras Karelia een zeer hoge resistentie tegen de cystenaaltjes Rostochiensis en Pallida.

Voor de consumenten die op zoek zijn naar koolhydraatarme aardappelen, is er het ras Montana. Deze heeft bij de juiste teelt een duidelijk lager koolhydraatgehalte en kan, wanneer de laboratoriumresultaten dit lage gehalte bevestigen, als 'lower carb' aardappel gekenmerkt worden.

De rassen Leyla, Belana, Laura en Allians, die al een vaste plaats op de markt hebben veroverd, ontbraken natuurlijk ook niet. Hun voor- en nadelen werden besproken, tips en aanbevelingen voor de teelt werden uitgewisseld.

Hoe moeilijk de rassen aan de hand van hun vorm en hun groei uit elkaar te houden zijn, werd iedereen duidelijk tijdens het aansluitende rassenmemory. In aansluiting op het rassendemofeld was er van elk van de dertien gepresenteerde rassen een monster neergelegd en nu van een nummer voorzien. Iedere bezoeker kon proberen om het juiste ras aan het juiste nummer te koppelen. Met negen juist gekozen rassen won de familie Griefahn de eerste prijs.

In een ontspannen sfeer kon de Sortenkiek op Gut Schirnau met een snack aan de rand van de akker af worden gesloten. In de komende jaren zal de bijeenkomst op een vaste dag in de zomer opnieuw plaatsvinden.

Voor meer informatie:
EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH
Wulf-Werum-Str. 1
21337 Lüneburg, Duitsland
+49 (0)4131 748005
info@europlant.biz 
www.europlant.biz 

Publicatiedatum: