Turks fruitseizoen losgebarsten bij Enes Groenten en Fruit

"Goede vraag naar Turkse druiven en suikerabrikozen"

Tholen - De Turkse import vormt al jaren een sterke pijler onder Enes Groenten en Fruit. Onder het eigen merk Huser Fresh voert Enes tal van Turkse producten zoals Sivri, Carli, Dolma, Kapya, Ucburn, Witte courgette, Mini komkommers, Turkse aubergines, kweeperen, druiven, kersen, vijgen, meloenen en verschillende soorten granaatappelen. Waar het Venlose bedrijf jaarrond aanvoer krijgt van Turkse groenten, is inmiddels ook het Turkse fruitseizoen losgebarsten.

"De eerste Flame-druiven van leverancier Hatipohlu onder het topmerk Finike zijn inmiddels geladen en de eerste Sultana-druiven zijn onderweg. Dit zijn druiven op zich en daar is eigenlijk altijd wel vraag naar", vertelt Ercument Saka. "Dit jaar is de oogst in Turkije goed en ook de brix en kleur is prima. Eigenlijk worden deze druiven overal wel gevraagd. Met deze handel heb je nooit reclamaties." 

Het seizoen van de Turkse suikerabrikozen is inmiddels al enkele weken bezig. "Ook deze vraag is goed. In Spanje en Frankrijk zijn er aanzienlijk minder abrikozen door de weersomstandigheden en dat speelt de vraag naar deze zoete Turkse abrikozen in de kaart", vertelt Ercument. De abrikozen worden gevoerd onder de merken Finike en Sultanzade.

De Corona-pandemie zorgde bij Enes voor de nodige verschuivingen in de afzet. "De afzet richting de marktkooplui, met name in Duitsland, nam af, de verkoop richting de supermarkten is daarentegen aangetrokken. Wel zijn de kwaliteitseisen van de retail hoger. Onze kracht is dat we met een breed aanbod elk type klant kunnen bedienen."

"Daarbij zien we dat we de export de laatste jaren fors hebben uitgebreid. Onze klanten zitten internationaal, onder meer in Denemarken, Zweden, Finland en Oostenrijk. Ook laden we veel auto's direct van de leverancier naar de klant. Dat is wel een verschil met vroeger toen al onze handel hier in Venlo werd gelost." 

En soms komt de uitbreiding in de afzet uit onverwachte hoek. Zo was het onlangs Ercument's achtjarige zoon Batuhan Saka die zijn juf erop wees dat zijn vader ook het fruit op school kon leveren. De juf verwees hem door naar de directeur en diens telefoontje leidde er toe dat Enes komend schooljaar al het fruit mag leveren aan de school. "Het handelsbloed zit er al vroeg in", besluit Ercument, lachend. "Zo informeerde hij al hoeveel commissie hij op zijn eerste deal kreeg."

Voor meer informatie:
Enes Groenten & Fruit
Venrayseweg 124
5928 RH Venlo
Tel: 077-3961190
info@enes.nl
www.enes.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven