"Egyptische druiven kunnen in juli niet concurreren met de Spaanse"

Het druivenseizoen is eind juni van start gegaan in Murcia, het belangrijkste teeltgebied van dit fruit in Spanje. De druiven zijn van goede kwaliteit, zo stelt de sector, en er is reeds minder druk van de aanvoer uit Egypte, waar het seizoen stilaan ten einde loopt. De consumptie blijft ook jaar na jaar stijgen.

"We zijn op 24 juni begonnen met de pluk van onze vroegste rode druiven van bedekte teelt. We beschermen ze tegen de regen en ongunstige weersomstandigheden, maar met de overkapping kunnen we de oogst ook enigszins vroeger beginnen doordat dat de temperaturen iets stabieler zijn", zegt David Franco, commercieel directeur van Grupo Paloma.

De druiventeelt van dit bedrijf uit Murcia vindt plaats op 300 hectare. "In 2016, 2017 en 2018 hebben we geïnvesteerd in rassenvernieuwing en daar plukken we nu de vruchten van. Ook de komende 3 jaar zal de opbrengst nog blijven stijgen en dan zullen we uitkomen op heel interessante productieniveaus voor deze nieuwe, toonaangevende rassen”, zegt hij.

"De druiven zijn, met uitzondering van enkele traditionele rassen, dit jaar van zeer goede kwaliteit. Ook de houdbaarheid van de druiven is uitstekend", zo zegt de commercieel directeur van Grupo Paloma.

“Het valt op dat het einde van het Egyptische seizoen niet hetzelfde momentum heeft als vorig jaar. Er zijn geen grote hoeveelheden op de markt die de aanvoer van ons fruit onder druk zetten en vertragen, zoals vorig seizoen wel het geval was. De overlap tussen het Spaanse en Egyptische seizoen verloopt vrij vlot dit jaar", zegt David Franco.

"Egypte heeft zijn eigen oogstkalender en afzetvenster, maar de afgelopen jaren hebben ze wel late rassen ontwikkeld die botsen met de start van ons seizoen. Misschien was het vier of vijf jaar geleden anders, maar het wordt steeds duidelijker dat Egypte het in de maand juli, als het al te warm is in het Afrikaanse land, heel moeilijk kan concurreren met Spanje op kwaliteit, logistiek en service”, beweert de commercieel directeur.

Hoewel Spanje rechtstreeks concurreert met Italië en later, in augustus, ook met de Griekse witte druiven, nemen de markten volgens David Franco het aanbod steeds beter op door de toenemende consumptie dankzij interessante rassenverbeteringen.

"De spectaculaire rassenvernieuwing die in Murcia heeft plaatsgevonden, heeft er niet alleen voor gezorgd dat ons seizoen tot en met november wordt verlengd, maar ook dat de consumptie in Europa en daarbuiten blijft stijgen. Onze belangrijkste markt blijft het Europese continent, want voor de verre bestemmingen spelen de onzekerheden mee als gevolg van de pandemie. Het is moeilijk de continuïteit van de programma's te waarborgen, mede door de forse stijging van de vrachttarieven”.Voor meer informatie:
David Franco
Grupo Paloma
Tel: +34 968590001
davidF@gpaloma.com
www.gpaloma.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven