Hightech fruitsorteermachine verhoogt productiviteit en arbeidsefficiëntie

De bouw van een pakstation met ultramoderne sorteermachine heeft een citrusteler in Queensland geholpen zijn productiviteit te verhogen en het hoofd te bieden aan de gevolgen van het nijpend tekort aan arbeidskrachten.

Dermark (Turnbury Ochard) in Gayndah, ten noorden van Brisbane, vertelt dat het nieuwe pakstation en de installatie van de machines in februari werden voltooid. Dit was precies op tijd voor seizoen van dit jaar. Directeur Sandy McLay legt uit dat zich onder de nieuwe apparatuur ook een fruitsorteermachine van het toonaangevende internationale bedrijf Reemoon bevindt die in staat is om vlekken en kleurafwijkingen te detecteren.

"Hierdoor konden we nog efficiënter werken en onze dagelijkse  doelstellingen gemakkelijker behalen," zei hij. "Het heeft ons ook geholpen om te gaan met het tekort aan arbeidskrachten als gevolg van Covid-19 en dat was een enorm pluspunt voor ons. We waren op zoek naar een sorteermachine voor ons onrijpe fruit en fruit voor de verwerking en deze machine doet exact wat Reemoon ons heeft beloofd. Ik heb de sorteermachine aan het begin van onze verpakkingslijn laten installeren om te voorkomen dat ongewenst fruit gedurende de hele lijn mee wordt verwerkt. Dit heeft goed voor ons uitgepakt en verlicht de arbeidsdruk. We sorteren nog steeds op dezelfde manier als daarvoor maar de druk is er af. Voorheen werkten acht meisjes zich in slag in de rondte om dit fruit uit het sorteerproces te houden. Nu bereikt alleen klasse I en klasse II fruit de verpakkingslijn en wordt ongewenst fruit verwijderd."

Mr McLay was eerder werkzaam in de hospitalitybranche en was zich bewust van het belang van snelheid, flexibiliteit en personeelsbezetting. Hij vertelt dat Dermark als eerste bedrijf in de regio een dozenvulmachine introduceerde. Aanvankelijk was er onzekerheid over hoe deze machine geïnstalleerd zou kunnen worden, gezien het feit dat Australië reisbeperkingen invoerde waardoor er geen technici uit China konden komen om te assisteren met de opstelling. 

"Dit baarde mij zorgen omdat een groot deel van onze andere machines ook onderhouden worden door hun monteurs," vervolgt McLay. "We kregen te maken met een reisstop als gevolg van Covid-19 en beseften dat we de klus zelf zouden moeten klaren. De machine bleek echter vrij eenvoudig te installeren. Het leek we een 'Mecanno' set. Vanwege de taalbarrière werd er gecommuniceerd via WeChat. De ondersteuning van Reemoon was geweldig. Ze stonden 24/7 voor ons klaar en leverden zelfs nog wat reserveonderdelen. De machine kwam in die onderdelen aan die we alleen nog maar in elkaar hoefden te zetten. Het was goed om dit zelf te doen omdat we nu beter begrijpen hoe alles functioneert en waarom de diverse onderdelen zich op bepaalde plaatsen bevinden." De installatie vond plaats met behulp van Shane, de servicetechnicus van Reemoon in Australië. 

Het bedrijf behoorde tot de 15 bedrijven die een subsidie van €157.000 van de deelregering van Queensland ontvingen voor het installeren van verpakkings- en snelkoelfaciliteiten op hun bedrijven. De subsidie werd toegekend in het kader van het Rural Economic Development (RED)-programma. 

Reemoon werd in 2001 opgericht en levert systemen voor de meeste post harvest-processen, zoals voor het sorteren op kwaliteit, gewicht, kleur, dichtheid en afwijkingen. Vorig jaar installeerde een andere Australische citrusteler, Sparacino Farms, in New South Wales eveneens een Reemoon-systeem in haar pakstation. McLay laat weten dat hun aanbeveling mede doorslaggevend was om voor deze sorteermachine te kiezen.

"Aanvankelijk was ik aangetrokken door het feit dat zij camera's gebruikten," zei hij. "Ik heb de opstelling echter nooit te zien gekregen omdat ik naar Duitsland zou gaan maar Covid-19 roet in het eten gooide. Ik heb er wel veel over gelezen en heb met Sparacino Farms gebeld, dat aangaf zeer tevreden over de machine te zijn. Ik vond de prijs concurrerend en besloot om tot aanschaf over te gaan. Ik kreeg te horen wat er wel en niet mogelijk was en uiteindelijk doet de machine exact wat Reemoon beloofd heeft." 

Dermark levert aan de lokale vestigingen van Woolworths, Coles en Aldi maar exporteert ook naar overzeese markten, zoals China, Taiwan, Thailand, Hongkong en de VAE. In de regio worden niet veel Navelsinaasappelen geteeld maar de machine krijgt wel veel mandarijnen, citroenen en limes te verwerken. McLay vertelt dat de productie vergelijkbaar is met vorig jaar, ondanks dat de oogst trager verliep vanwege het tekort aan fruitplukkers. De loonkosten stegen hierdoor met 30% maar tegelijkertijd kon het aantal medewerkers in het pakstation worden gehalveerd dankzij de nieuwe machines. 

Het nieuwe pakstation heeft volgens McLay de interesse van andere telers getrokken.

"Lokale telers zijn erachter gekomen dat we deze sorteermachine hebben en laten hun fruit hier verpakken," zegt McLay. "Als iemand een kijkje wil komen nemen dan kan dat. De machine zorgt er voor dat we fruit van consistente kwaliteit kunnen leveren en stelt ons in staat om op een specifieke kwaliteitsklasse te focussen. We zijn erg blij met deze machine en kunnen vooralsnog geen minpunten bedenken." 

 

Voor meer informatie:

Sandy McLay
Dermark Pty Ltd
Phone: +61 7 4161 2457
dermark@bigpond.com.au 

Jiangxi Reemoon Technology Holdings Co., Ltd.
overseas1@reemoon.com.cn 
www.reemoon.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven