"We profiteren op meerdere manieren van het dataplatform"

Digitalisering is belangrijk om de concurrentie voor te blijven, zo weet ook het Amerikaanse teelt- en voedselbedrijf George Chiala Farms, een van de vele groenteverwerkers ter wereld die het Tomra Insight-dataplatform gebruikt. Tomra Insight is grensverleggend in de voedselverwerking door gegevens van sorteermachines te verzamelen die toelaten onmiddellijk machine-instellingen aan te passen en weloverwogen strategische zakelijke beslissingen te nemen.

GC Farms is gespecialiseerd in de productie van bereide plantaardige ingrediënten voor bekende consumentenmerken waarvan de producten - zoals soepen, sausen en diepgevroren voorgerechten - in heel de VS in de schappen liggen. De onderneming heeft twee verwerkingsbedrijven, beide in Centraal-Californië. De ene is gevestigd in Hollister en de andere, passend voor zo'n toekomstgericht bedrijf, bevindt zich in Morgan Hill aan de rand van Silicon Valley, het epicentrum van geavanceerde technologie en innovatie.

GC Farms is een familiebedrijf waarvan de oorsprong teruggaat tot 1942 en dat in 1984 zijn eerste verwerkingsfaciliteit opende. Beide huidige verwerkingscentra draaien het hele jaar door, bieden werk aan ongeveer 500 mensen en produceren meer dan 54 miljoen kilogram plantaardige ingrediënten per jaar, wat een input van ongeveer 68 miljoen kilogram rauwe groenten vereist. Daarvan teelt GC Farms een deel zelf en de rest haalt het bij externe leveranciers.

"De kwaliteit van onze grondstoffen kan sterk variëren, maar de kwaliteit van wat naar onze klanten gaat, moet constant hoog zijn. Om onze klanten enkel van hoogwaardige producten te voorzien en voorop te lopen in de branche, zet George Chiala Jr. volop in op digitalisering”, vertelt COO Charles Cutler.

Het is de taak van Cutler om de visie van George Chiala Jr. te helpen realiseren. "Er is steeds meer vraag naar kant-en-klare producten, maar ook de kwaliteitsverwachtingen van onze klanten zijn enorm gestegen”, merkt hij op. “Vroeger betekende kwaliteit het waarborgen van de voedselveiligheid. Nu gaat het om productperfectie. Daarom hebben we de afgelopen jaren het handmatig sorteren vervangen door geautomatiseerd sorteren. Dit heeft de kwaliteit van onze producten naar een hoger niveau getild, ons in staat gesteld om het personeelsbestand te verminderen en te stabiliseren en, in het geval van onze vestiging in Hollister, de arbeidskosten voor het sorteren met 75% te verlagen. Onze klanten weten ook graag dat we de sorteertechnologieën van Tomra Food gebruiken, want zo zijn ze zeker dat we de juiste dingen doen.”

Tomra Insight effent pad voor grotere winstgevendheid
Tomra Insight verzamelt realtime gegevens en slaat deze veilig op in de cloud, zodat ze overal toegankelijk zijn via webgebaseerde desktop- en mobiele apparaten. Omdat dit dataplatform continu de kwaliteit van de producten op de verwerkingslijn meet, kunnen operators de machine-instellingen snel aanpassen om te reageren op veranderingen in de productsamenstelling op de lijn. En omdat Tomra Insight gegevens blootlegt die voorheen niet toegankelijk waren, kunnen managers operationele en zakelijke beslissingen nemen op basis van informatie die nu vollediger is.

De potentiële waarde van deze informatie is enorm. Door de machinestatus te bewaken kan precies worden voorspeld wanneer onderhoud nodig is en kunnen ongeplande machinestops worden voorkomen. Doorvoervariaties kunnen worden geëvalueerd om de efficiëntie te verbeteren. Een procesmanager kan bijvoorbeeld ontdekken dat door het optimaliseren van de productaanvoer een extra ton per uur gesorteerd kan worden zonder de sorteerkwaliteit aan te tasten. De kosten kunnen worden verlaagd door verspilling te minimaliseren en het rendement te maximaliseren. GC Farms heeft ook ontdekt dat door de kwaliteit van grondstoffen te kunnen meten er een eerlijke prijs kan worden bedongen. De kwaliteit van de grondstoffen kan ook verbeterd worden dankzij het systeem, want als het percentage gebreken bijvoorbeeld niet in lijn is met de afgesproken kwaliteit, kan de inkoopmanager samen met de teler gericht bekijken hoe de kwaliteit van de volgende partijen kan worden verbeterd. GC Farms heeft ook geleerd dat precieze data bedrijven een concurrentievoordeel bieden in de dagdagelijkse werking.

Lijnsnelheden en kwaliteit verbeteren
Het verwerkingsbedrijf in Morgan Hill maakt momenteel gebruik van twee Tomra Sentinel II-sorteermachines en één Tomra 5A-sorteerder. De vestiging in Hollister heeft ook een Tomra 5A staan, naast een Genius-sorteermachine en een vrije-val sorteermachine van Blizzard. Het bedrijf verwacht tegen eind 2021 twee nieuwe vrije-val sorteerders te installeren, een Tomra 3C lasersorteerder in Morgan Hill en een Tomra 5C om de Blizzard te vervangen. “We krijgen veel vreemd materiaal binnen dat direct van het veld komt en waar we geen controle over hebben, vooral wanneer telers machinaal oogsten. De machines van Tomra gaan hier goed mee om en hebben onze kwaliteitscijfers enorm verbeterd”, zegt Cutler.

De drie machines in Morgan Hill en de Tomra 5A in Hollister zijn tot nu toe aangesloten op Tomra Insight. Hierdoor heeft George Cutler in realtime toegang tot machinegegevens in beide vestigingen. En in de eerste paar maanden dat de vestiging in Morgan Hill van Tomra Insight gebruik heeft gemaakt, heeft de COO al twee grote voordelen gezien. Een daarvan is de verbeterde controle over lijnsnelheden, wat de lijnefficiëntie en de doorvoer optimaliseert. Het andere voordeel is het vermogen om de kwaliteit van binnenkomende grondstoffen nauwkeurig te beoordelen, waardoor het bedrijf niet te veel betaalt als de kwaliteit niet is wat het zou moeten zijn.

“Toen we eens een hele slechte partij groenten binnenkregen, hebben we dit met de teler kunnen bespreken aan de hand van het Tomra Insight-rapport. Dit zorgt ervoor dat we een eerlijke prijs betalen voor wat we ontvangen, en het helpt ook telers problemen te identificeren en aan te pakken om hun processen en winstgevendheid te verbeteren”, legt Cutler uit.

Tomra Insight maakt niet alleen grafieken op met percentages van defecten in een bepaald tijdsbestek, het stelt gebruikers ook in staat om rapporten op te stellen over specifieke partijen. Om de toegang tot gegevens nog gemakkelijker te maken, komt er binnenkort een geautomatiseerde rapportagefunctie waardoor men kan instellen wat er precies moet worden gerapporteerd, hoe vaak en naar welke e-mailadressen de rapporten automatisch moeten worden verzonden.

Wat GC Farms zo interessant vindt aan Tomra Insight, is dat het toelaat de lijnefficiëntie onmiddellijk te verbeteren. "Het is fantastisch om in realtime zoveel gegevens over de kwaliteit van het onbewerkte product te zien. En het gemakkelijk te lezen dashboard met gestroomlijnde en gefilterde gegevens zorgt ervoor dat we bijna onmiddellijk beslissingen kunnen nemen. We zijn nu in staat om de lijnsnelheden zo in te stellen dat wat we in de sorteerder stoppen ook precies afgestemd is op de verwerking verderop de lijn. En wanneer er een probleem opduikt met de grondstoffen, kijk ik onmiddellijk naar de Insight-gegevens, zelfs vaak gewoon op mijn smartphone. Deze informatie laat zien of we aanpassingen aan de lijn moeten maken en daarna vertellen de nieuwe gegevens ons ook of die aanpassingen effectief werken. We moeten dus geen nattevingerwerk meer doen en wachten tot de hele partij gesorteerd is om te zien wat het resultaat is”, vertelt Cutler.

“Tomra Insight zal in de loop van de tijd nog krachtiger worden omdat Tomra regelmatig gebruikers raadpleegt over hun behoeften en nieuwe functies aan het systeem toevoegt. Recente updates omvatten batchrapportage, grafieken met de samenstelling van de defecten in percentages, conversies van de Brits-Amerikaanse naar metrische gewichtseenheden en andere verbeteringen die ons helpen nog meer uit onze gegevens te halen.”

“En er zitten zelfs nog meer updates in de pijplijn. Maar Tomra Insight heeft nu al mijn verwachtingen overtroffen. Door data te bekijken en ons handelen daarop te baseren, verbeteren we onze lijnsnelheden, onze productkwaliteit, ons rendement en onze winstgevendheid.”

Voor meer informatie:
Marijke Bellemans
Tomra Food
Tel: +32 (0)476 74 19 18
marijke.bellemans@tomra.com 
www.tomra.com/food 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven