Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse appelseizoen start 10 augustus met de Gala-rassen

Het Turkse appelseizoen gaat over minder dan een maand van start. De appelteelt in Turkije heeft de afgelopen vijf jaar een explosieve groei doorgemaakt en een Turkse AGF-exporteur besloot in de appel-export te stappen. Na twee jaar van verladingen hebben ze nu het gevoel dat ze de kennis hebben en de investeringen hebben gedaan om goed te kunnen concurreren met kwaliteitsappelen op de markt.

Volgens Akin Soyleyen, marketing manager van Aksun, hebben de resultaten van de Turkse appelteelt het bedrijf ertoe aangezet om het zelf te proberen. "De vraag en de cijfers van de lokale teelt hebben ons twee jaar geleden aangemoedigd om in appelen te investeren. De exportcijfers hebben ons een stijging van 300% laten zien van 2016 tot 2020 wat betreft de export voor Turkse appelen. In 2016 exporteerde Turkije 38.000 ton, in 2020 was dat aantal 110.000 ton. Dit is ver boven het marktgemiddelde qua groei en wij wilden deel uitmaken van deze enorme markt."

Nadat besloten was dat Aksun voor appelexport zou gaan, betekende dit dat de exporteur ook moest investeren in hun opslagstation, legt Soyleyen uit. "Onze eerste proeven zijn succesvol verlopen en de feedback die we kregen heeft ons veel kennis opgeleverd over hoe we ons kunnen verbeteren op het gebied van verpakking en rassen. In het licht daarvan hebben we geïnvesteerd in 14 nieuwe MA-koelcellen in onze opslag in Mersin, zodat we het hele jaar door appelen van hoge kwaliteit kunnen leveren. Dankzij deze investering kunnen we citrus, steenfruit, granaatappelen en nu ook appelen van hoge kwaliteit aanbieden aan onze klanten vanuit onze opslag in Mersin."

Het nieuwe seizoen is minder dan een maand verwijderd, aldus Soyleyen. De investeringen in het opslagstation moeten betekenen dat ze tot de maand juni 2022 appelen kunnen blijven leveren. "We zijn van plan om het seizoen op 10 augustus te starten met Gala-rassen en zullen in september en oktober verder gaan met Red Delicious en Granny Smith. Dit zijn de oogstperiodes, maar met de hulp van onze nieuwe faciliteit zullen we de appelen tot juni volgend jaar in goede conditie kunnen houden. Het weer is goed geweest en we hebben dit seizoen nog geen schade gezien. We verwachten vanaf nu niets bijzonders meer."

"Een nieuw product op de markt proberen te brengen brengt altijd onzekerheid met zich mee, maar het feit dat de pandemie ook de wereld in zijn greep kreeg, maakte de zaken nog uitdagender," legt Soyleyen uit. "Afgezien van de uitdaging om een nieuw product te leren kennen en uit te proberen, was de grootste uitdaging de onzekerheid die elke markt in de wereld voelde als gevolg van de pandemie. Tegenwoordig is investeren in iets nieuws beangstigend, omdat je nooit weet waar de vraag zal verschuiven en wat de prijstrends in de nabije toekomst zullen zijn. Het was dus geen gemakkelijke beslissing om te nemen."

"De richting van ons bedrijf is nooit geweest om de grootste van allemaal te zijn. We zijn zeker niet op zoek naar zeer grote hoeveelheden, dat zijn we nooit geweest. Voor deze investering stappen we niet van die mentaliteit af. De vraag is er zeker; we kunnen het zien aan de im- en exportcijfers van de afgelopen tien jaar. Dat is echt bemoedigend, maar toch kunnen we onze belofte van kwaliteit niet opgeven omwille van de opbrengst. We concentreren ons op onze huidige klantenkring en proberen van daaruit verder te gaan. We hebben de afgelopen twee jaar goede feedback gehad, dus nu is het tijd om uit te breiden en bij te schaven wat we tot nu toe hebben bereikt," besluit Akin vol vertrouwen.

Voor meer informatie:
Akin Soyleyen
Aksun
+90 324 234 41 90
akin@aksun.com.tr 
www.aksun.com

Publicatiedatum: