Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roland Tolls van het Groothandelsgilde Düsseldorf en Berger & Tolls:

"Wie had gedacht dat ik tijdens een pandemie pallets vol avocado's zou verkopen?"

Voor Roland Tolls waren de afgelopen anderhalf jaar geen eenvoudige tijd. Als bestuurslid van de handelaarscoöperatie Düsseldorf en directeur van het bedrijf Berger und Tolls streed hij zowel voor de toekomst van de groothandelsmarkt Düsseldorf alsook tegen de gevolgen van de coronapandemie.

Over de actuele stand van zaken op de groothandelsmarkt Düsseldorf
"De raad van de stad Düsseldorf zal nog een definitief besluit nemen over de situatie rondom de groothandelsmarkt en beslissen of de publieke aard hiervan, die in deze vorm sinds decennia bestaat, nog voort zal blijven bestaan. Voorafgaand is echter al overwogen om de groenten- en fruit-, evenals de bloemenmarkt samen in de Ulmenstraße te houden. We zijn echter nog steeds in gesprek met het stadsbestuur," aldus Roland. "Wij van de coöperatie denken wel dat er met het stadsbestuur een goede onderhandelingsbasis te vinden is. Er zijn helaas een paar groothandelaren buiten de coöperatie die weliswaar legitiem hun eigen ideeën hebben om het probleem op te lossen, maar daarbij echter onze gesprekken iets bemoeilijken."

Bovendien hoopt Roland "dat de stad Düsseldorf uiteindelijk erkent dat de groothandelsmarkt als onroerend goed de afgelopen dertig jaar schromelijk verwaarloosd is."

[Het opheffen van de groothandelsmarkt als openbare instelling is inmiddels op 1 juli jl. door het stadsbestuur Düsseldorf besloten.]

Winnaars en verliezers van de pandemie 
Voor Roland kunnen de groothandelaren op de groothandelsmarkt ingedeeld worden in twee groepen: "Aan de ene kant zijn er degenen die zich bezighouden met klassieke groothandel, daar gaan klanten uit de groenten- en fruitbranche naartoe die in de retail of op de weekmarkt actief zijn. Bij hun liepen de zaken in het begin van de coronaperiode zeer goed."

Bij de tweede groep zag het er duidelijk slechter uit: "Dan waren er ook nog degenen die hun producten primair aan kleinere bedrijven, sociale instellingen, kantines enzovoort uitleverden; zij waren natuurlijk de grote verliezers." Het bedrijf van Roland hoort naar eigen zeggen tot de laatste categorie: "We hadden daadwerkelijk een omzetverlies van 80%. We hebben tien vrachtwagens, waarvan er acht een tijdlang simpelweg niet gebruikt werden. Ik had vijftien medewerkers met werktijdverkorting. 2020 was al een enorme ramp en 2021 loopt tot nu toe zelfs nog slechter."

"In 2020 liep de handel in ieder geval nog tot half maart zeer goed. Vervolgens kwam de eerste lockdown op 16 maart 2020. De zomer van afgelopen jaar liep ook nog relatief goed, maar dan ging het in oktober weer verder met de tweede lockdown. Dit jaar was echter iedere afzonderlijke maand een catastrofe vanwege de grote omzetverliezen. Ik hoop zeer dat we in juli ondanks de zomervakantie weer een omzet van circa 70% kunnen halen", vat Roland samen.

Goede avocadoverkoop, slecht aspergeseizoen
"Vanwege de lockdown zijn in het bijzonder de to-go-aanbiedingen van de horeca uiterst populair geworden. In dit opzicht hebben winkels, die weliswaar voorheen al goede klanten waren, ons nu echter daadwerkelijk plotseling een kleine omzetstijging gebracht, waardoor we tenminste een klein deel van de schade konden herstellen." Dat is vooral te zien aan de vraag naar de tamelijk gehypte avocado. Roland: "Maar dat ik in een pandemie, waarin ik slechts 20% van mijn normale omzet behaal, nu pallets vol avocado's verkoop, dat had ik niet durven dromen."

Als tegentrend ziet hij hierbij wederom de asperge. "In 2020 kwam de lockdown precies rond de aspergetijd, waardoor het seizoen niks werd. En dit jaar was de situatie weliswaar iets beter, maar nog steeds was er sprake van een relatief soortgelijke catastrofe."

Sluitingen van groothandelsmarkten in het hele land
Roland kijkt kritisch naar de trend waarbij groothandelsmarkten gesloten worden. "Hierbij gaat het natuurlijk om het aspect van rentabiliteit vanuit het oogpunt van de steden. In de pandemie is echter juist gebleken hoe belangrijk de groothandelsmarkten zijn. Want wat er in Düsseldorf aan groenten en fruit aan de retail, de weekmarkten etc. geleverd werd, was immens."

"We zijn natuurlijk ook een groep die een bepaalde niche bedient, aangezien we ook producten hebben die men niet gewoon zo in de levensmiddelenhandel kan kopen. Vooral de horeca, ziekenhuizen en scholen worden nog steeds hoofdzakelijk door de groothandelsmarkten beleverd. Ook ecologisch gezien zijn we niet weg te denken, aangezien we direct ter plaatse zijn en dus ook korte afstanden hebben en overwegend regionale producten distribueren. Ik denk wel dat een groothandelsmarkt altijd een bestaansrecht zal hebben", zegt Roland afsluitend.


Alle foto's in dit artikel: Berger & Tolls GmbH & Co. KG

Voor meer informatie:
Roland Tolls
Berger & Tolls GmbH & Co. KG
Eickener Str. 40
41366 Schwalmtal, Duitsland
+49 (0)2163 5769 280
info@bergerundtolls-fruechte.de 
www.bergerundtolls-fruechte.de   

Publicatiedatum: