Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karel Vaes, Hellingenfort

“De handel mag de Belgische kers wel wat meer in de kijker zetten”

Tholen – Het kersenseizoen is zojuist gestart bij Hellingenfort in Borgloon. “Momenteel zijn we de vroege variëteit Victoria aan het plukken. Een niet zo donkere, maar heel sappige kers. Dit weekend starten we voorzichtig met Kordia. Dan plukken we alleen de voorlopers voor onze vaste klanten”, vertelt Karel Vaes. “In juli zal het seizoen pas echt losbarsten. De kersen die aan de bomen hangen zien er tot nu toe goed uit. We hebben veel regen gehad de laatste dagen, dat is voor de late variëteiten een zegen. Die hangen zo dik en kunnen wel wat water gebruiken.”

“De Kordia is de meeste geliefde kers bij veel Belgen en Nederlanders. Het is een mooie donkere en sappige kers. Echter de vroege variëteiten die we in België plukken zijn ook van erg goede kwaliteit, maar hier zijn we zo verwend met donkere dikke kersen dat ze de rode kersen van eigen bodem niet graag hebben. Het lijkt er echter op dat buitenlandse kersen wel rood mogen zijn en daar wordt goed geld voor betaald. Wij kunnen alleen op de markt komen met dikke en donkere kersen. Van mij mag de handelaar wel wat chauvinistischer zijn en de vroege Belgische kers wat meer promoten”, zegt Karel.

Van de vorst in het voorjaar heeft Karel weinig last gehad. Er zijn wel wat percelen met vroege variëteiten die iets minder productie hebben voor de vorst, maar die schade is verwaarloosbaar. De late variëteiten hangen er daarentegen zeer goed bij. De bomen zijn overladen met kersen, waardoor we mooie volumes verwachten. Alle barstgevoelige variëteiten zijn overkapt, in totaal hebben we nu vier overkapte percelen en drie percelen met overkapping in aanbouw. De variëteit Regina heeft geen overkapping nodig, het mindere licht en de achteruitgang van de smaak weegt voor deze kers niet op tegen het verlies dat je 1 keer in de 3 a 4 jaar lijdt. Buitenom Regina zal het overkappen van percelen met kersen de standaard worden.”

“Hoewel er nog wordt geïnvesteerd in nieuwe kersenvariëteiten, is er nog geen kers op de markt gekomen die zo lekker is als Kordia. Ik denk dat Kordia de komende 40 a 50 jaar de nummer 1 zal blijven. Er komen genoeg variëteiten op de markt die het seizoen vervroegen, maar op dat moment zijn er genoeg kersen uit het buitenland op de markt. In denk dat we in België en Nederland ons moeten blijven focussen op het late seizoen, primeurs hebben we toch nooit. Echter, ik ben ervan overtuigd dat we onze kersen beter kunnen positioneren. Ik verzoek de handel vriendelijk om onze lekkere kersen ook eens naar het Zuiden te exporteren. Dan kunnen ze in het Zuiden ook eens genieten van kersen van topkwaliteit”, besluit Karel.

Voor meer informatie:
Karel en Veerle Vaes
Hellingenfort
Helshovenstraat 16A
3840 Borgloon
+32 (0) 474 59 14 09
Karel@hellingenfort.be     
www.fruitmethartenziel.be     
Instagram