Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste gefinancierde objecten zijn bekend

Aardpeer haalt 7,2 miljoen euro op voor aankoop van grond voor natuurvriendelijke landbouw

Ruim 700 investeerders leggen 7,2 miljoen euro bij elkaar en kopen daarmee 93 hectare landbouwgrond voor de transitie naar een volhoudbare voedselproductie, een gezondere bodem en meer biodiversiteit. Grond is gekocht voor bestaande en startende agrarische ondernemers en voedselinitiatieven in Gelderland, Flevoland, Utrecht en Friesland. De ondernemers kunnen daardoor de stap naar natuurvriendelijke landbouw maken.

Kees van Biert, mede-initiatiefnemer van Aardpeer, is in zijn nopjes met de enorme investering: "Dit is een succes voor de aarde. Met de opbrengst kunnen boeren natuurvriendelijk aan de slag die dat voorheen niet hadden gekund. Met de huidige prijs van boerenland en een lening van een bank komen boeren er gewoon niet uit. Dus we moeten ergens een draai maken. Ik vind dat we dat nu moeten doen."

De groep investeerders bestaat uit particulieren, maatschappelijke organisaties en institutionele beleggers. Met een inleg vanaf 500 euro zetten zij hun geld voor 5 of 10 jaar aan het werk voor gezonde en vitale bodems en biodiversiteit.

Naast een duidelijk maatschappelijk rendement leveren de obligaties respectievelijk een jaarlijkse rente van 0,7% en 1,2% op.

De redenen om mee te doen met de Samen voor grond obligaties zijn divers. Een investeerder uit Amsterdam zegt bijvoorbeeld: "Ik wil graag boeren steunen die het roer omgooien en goed en duurzaam met de grond en hun producten omgaan."

Met het opgehaalde bedrag wordt landbouwgrond aangekocht voor vijf agrarische ondernemers en voedselinitiatieven die aan de criteria van Aardpeer voldoen: door middel van landbouw de kwaliteit van de bodem en biodiversiteit elk jaar verbeteren.

De eerste objecten die met de 7,2 miljoen euro gefinancierd worden zijn die van biodynamische melkveehouder Boer Brunia in Raerd (26 hectare, Friesland), biologisch teeltbedrijf Boerz (onder andere Bio Brass) in Zeewolde (45 hectare, Flevoland), biologisch en natuurinclusief melkveebedrijf Hoeve Gaastzigt uit Rotstergaast (14 hectare, Friesland), biodynamische zorgboerderij De Hondspol in Driebergen-Rijsenburg (4 hectare, Utrecht) en agroecologische Burgerboerderij de Patrijs in Vorden (4 hectare, Gelderland). Deze gronden worden tegen eerlijke voorwaarden en voor een realistische prijs gepacht aan deze boeren. Onderaan dit bericht staat wat meer informatie over de investeringen per object.

Biologische groenteteler Gerjan Snippe van Boerz (onder andere Bio Brass - zie foto hieronder) in Zeewolde: "Aardpeer koppelt bezit en gebruik van grond los, en dat is een gezonde uitgangspositie. Op die manier kan ik me focussen op bewust beheer en hoef ik niet meer te gaan voor altijd maar een maximale opbrengst."



Vogelbescherming Nederland en Landschapsbeheer Gelderland stappen in de obligatielening omdat deze past in hun beleggingsbeleid èn bijdraagt aan de natuurdoelstellingen. Beide organisaties zijn bijzonder blij met de investering in Burgerboerderij de Patrijs, een agro-ecologische burgerboerderij die zich inzet voor boerenlandvogels en inheemse bomen en struiken op het boerenbedrijf.

Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland verwelkomt de specifieke aandacht die uitgaat naar bescherming van boerenlandvogels.

Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland: "Dankzij de aankoop van grond voor Burgerboerderij de Patrijs wordt er een bijdrage geleverd aan het herstel van het Achterhoekse landschap en de kenmerkende biodiversiteit."

Ook Triodos Regenerative Money Centre neemt deel aan de obligatie-uitgifte, naast het feit dat ze mede-initiatiefnemer zijn.

Nu de Samen voor grond obligatie succesvol geplaatst is, onderzoekt Aardpeer nieuwe mogelijkheden om door te gaan met het aankopen van landbouwgrond voor natuurvriendelijke boeren en voedselinitiatieven.

Kees van Biert, mede-initiatiefnemer van Aardpeer en voorzitter van BD Grondbeheer, sluit naast publieke financieringsinstrumenten ook maatwerk voor investeringsmaatschappijen niet uit. “In het najaar hopen we terug te zijn met een tweede Samen voor grond obligatie en nieuwe producten voor specifieke doelgroepen, zoals private banking of maatschappelijk betrokken organisaties.

Naast beleggen kan schenken ten behoeve van Aardpeer belastingvrij aan ANBI Stichting BD Grondbeheer. Met elke gift worden er vierkante meters grond vrijgekocht. De volledige opbrengst gaat naar de aankoop van landbouwgrond voor natuurvriendelijke boeren en voedselinitiatieven.

Lees hieronder meer over de investeringen via de Samen voor Grond obligaties:

Over biodynamische melkveehouderij Boer Brunia (Raerd, Friesland) Boer Brunia laat zien dat landbouw en natuur bij elkaar horen: Het resultaat is een landbouw zonder stikstofvervuiling, met een mooi landschap, een rijke biodiversiteit, een groot dierenwelzijn én ook nog een goed inkomen. Eind 2014 heeft Jaring Brunia de 40 hectare familiegrond plus 15 hectare pachtgrond van It Fryske Gea omgeschakeld naar biologisch. In 2018 is hij doorgeschakeld naar de biodynamische landbouwmethode. Dankzij de grondaankoop via de Samen voor Grond obligaties heeft Jaring nu betaalbare hectares tot zijn beschikking waarop hij zijn missie verder kan gaan ontwikkelen.

Boer Brunia

Over biologisch en natuur inclusief melkveebedrijf Hoeve Gaastzigt (Rotstergaast, Friesland)
Het biologische melkveebedrijf van boer Jan Rein de Jong is een inspirerend voorbeeld van hoe landbouw, dierenwelzijn, natuur en landschap elkaar kunnen versterken. Met slechts 40 melkkoeien en 20 stuks jongvee op 107 hectare, waarvan 74 hectare in pacht van It Fryske Gea, heeft De Jong een zeer extensieve bedrijfsvoering. Hij heeft een weidelandschap ontwikkeld met een grote biodiversiteit aan bloemen, kruiden, insecten en vogels. De melk wordt geleverd aan EkoHolland en Weerribben Zuivel. Met de aankoop via de Samen voor Grond obligaties wordt de huiskavel vergroot en is De Jong in staat om te groeien met melkvee en zo zijn bedrijfsvoering te versterken.

Over biodynamische zorgboerderij De Hondspol (Driebergen-Rijsenburg, Utrecht)
Zorgboerderij de Hondspol is een gemengd boerenbedrijf aan de rand van Driebergen. In de weilanden grazen de vijftig melkkoeien en in de moestuin worden diverse groentes geteeld. De melk wordt in de eigen zuivelmakerij dagelijks verwerkt tot zuivel en kaas. De producten zijn te koop in de boerderijwinkel en bij natuurvoedingswinkels in de regio. De Hondspol is in 1984 opgericht en daarmee één van de eerste zorgboerderijen in Nederland. Dankzij de opbrengst van de Samen voor Grond obligaties blijft 4 hectare grond behouden voor de Hondspol.

Over biologisch akkerbouwbedrijf Boerz (o.a. Bio Brass) in Zeewolde (Flevoland)
Bio Brass heeft als doel zo efficiënt mogelijk te verbinden binnen de voedselketen en dit te combineren met rust, ruimte en afwisseling in de teelt. Deze combinatie maakt het mogelijk dat steeds meer mensen kunnen genieten van betaalbare, biologische groenten. De producten van Bio Brass worden veelal op het teeltbedrijf bewerkt en verpakt, waar mogelijk al op het land tijdens de oogst. Hiermee worden onnodige kosten voorkomen, is het product minder lang onderweg en kunnen reststromen gebruikt worden als bijvoorbeeld veevoer. Via de Samen voor Grond obligaties is 45 hectare grond aangekocht voor Boerz / Bio Brass.

Over agro-ecologische Burgerboerderij de Patrijs (Vorden, Gelderland)
Begin dit jaar startte Burgerboerderij de Patrijs met de omschakeling van een gangbare melkveehouderij tot een gemengde, agro-ecologische boerderij waar natuurvriendelijke producten van het land komen: gezond voor mens, dier en omgeving. De Patrijs werkt aan een gemengde boerderij waar de bodem gezonder wordt, bloemen en insecten terugkeren en CO2 wordt vastgelegd. De afzet van de producten is binnen 15 kilometer van het bedrijf. De boeren krijgen voor hun werk een eerlijke prijs: een prijs waarmee de boerderij duurzaam en zelfstandig kan voortbestaan. Met de aankoop via de Samen voor Grond obligaties is er 4 hectare grond aangekocht voor Burgerboerderij de Patrijs.

Voor meer informatie: info@aardpeer.nl en www.aardpeer.nl 

Publicatiedatum: