Fruitteler René Bal, Mts. Steijn-Bal:

"Mobiele nachtvorstmachine heeft positieve uitwerking op productie en schilkwaliteit van onze peren"

Tholen - Afgelopen winter schafte fruitteeltbedrijf Mts. Steijn-Bal (14 hectare peren / 5 hectare appelen) uit Kwadendamme haar eerste mobiele nachtvorstbestrijdingsmachine van FrostFans aan. De eerste praktijkervaringen van René Bal zijn positief. "De machine heeft veertig uur gedraaid afgelopen voorjaar. Het grote voordeel is dat je hem standby zet en dat hij zijn werk doet. Dat scheelt nogal wat ten opzichte van alle inspanningen die er bij beregening komen kijken, waar veel telers hier in het zuiden ook geen gelegenheid voor hebben."

"Enkele jaren terug ben ik al wezen kijken bij een Zeeuwse collega-teler die een vaste windmachine had geïnstalleerd. Voor een dergelijke vaste opstelling kregen wij geen vergunning van de gemeente, dus dat hield op. Toen kwamen we in aanraking met de mobiele machine van Frostfans (Swift international). Deze windmachines komen na import hier voor de regio binnen bij partner Zeelandtrac in het nabijgelegen 's-Gravenpolder, dus die service dichtbij huis was voor ons een extra voordeel."

Luchtverplaatsing
De mobiele nachtvorstmachine werkt volgens een oud principe waarbij de warme lucht uit de inversielaag naar beneden wordt getrokken en zich vermengt met koude lucht aan de grond. Doordat de propeller direct aangedreven wordt, is een relatief kleine motor (23.7 PK-diesel) voldoende om enorme luchtverplaatsing te creëren die tot 4,5 hectare kan beschermen. Wij zien wel degelijk effect. Zo hebben we gemeten op 8 meter hoogte in de vlaggenmast en daar zat de temperatuur drie tot vier graden in de plus", vertelt René.

Mts. Steijn zet de mobiele nachtvorstmachine in voor de teelt van de peren. "En het is echt opvallend hoe fris de kwaliteit van de peren - zowel de productie als de schilkwaliteit - is ten opzichte van onze percelen waar de machine niet staat. Juist die schilkwaliteit is bij nachtvorstberegening vaak het probleem omdat er daarbij nog weleens verruwing op kan treden."

Techniek bij uitstek geschikt voor perenteelt
De fruitteler heeft dan ook de intentie om voor de peren nog een machine aan te schaffen. "In de appelteelt kan namelijk zonnebrand nog een belangrijke afweging zijn voor beregening - als je die mogelijkheden bent - omdat zonnebrand mogelijk nog wel een groter risico is dan nachtvorst. Voor de perenteelt, die we in de zomermaanden niet beregenen, is deze mobiele windmachine echter een hele goede techniek. We zullen bij de tweede machine voor een grotere gaan, omdat deze goed inpasbaar is in het bedrijf, waarbij de grotere op een kavel van 6 ha komt te staan en de kleinere machine naar een kavel van 3 ha gaat."

"Bij ons in de omgeving staan er inmiddels al heel wat van deze machines en we proberen te leren van elkaars ervaringen. Zo gaan we deze week weer een rondje met een aantal telers doen die deze machine hebben staan, waarbij we de weerpaalgegevens naast elkaar leggen. Voor iedereen is het toch weer een zoektocht en je kunt zo'n machine niet blindelings neerzetten. De mate van vorst, de ligging van het perceel en de plaatsing van de machine voor de juiste windrichting spelen allemaal een rol."

"Ook vanuit het midden van het land, waar wel goed beregend kan worden, krijg ik al veel vragen van collega-telers die nieuwsgierig zijn hoe de machine werkt", vertelt Rene, die tevens fruitteeltadviseur bij Delphy is. "Ik ben geen vertegenwoordiger van Frostfans, maar zie het in de dagelijkse praktijk wel als een positieve aanvulling voor het pakket om weerbaar fruit te telen!"

Dé Appeldag
Tijdens Dé Appeldag op donderdag 8 juli 2021 bij fruitbedrijf Van Den Brink in ’t Goy zal ook een groter model machine met een bereik tot 7 hectare worden gedemonstreerd. (standnummer 30).

Voor meer informatie:
René Bal
Mts. Steijn-Bal
+31 (0)6 53 37 50 87
r.bal@delphy.nl 

Zeelandtrac
(demo, verkoop en technische ondersteuning)
+31(0)650284892
j.vogel@zeelandtrac.nl    
www.zeelandtrac.nl 

Ernst Slabbekoorn                                                            
Swift International 
(Import, distributie, verkoop)                                      
+31644138650 (WhatsApp)                            
sales@frostfans.eu     
www.frostfans.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven