Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris Wouters, Fruithandel Wouters

“Zoals het er nu naar uitziet zal de QTee-pluk 10 tot 15 dagen later starten”

Tholen – “De vooruitzichten voor de QTee-peer zien er tot nu toe goed uit. De rui is voorbij en tijdens een bijeenkomst van telers hebben we geconstateerd dat we minstens dezelfde oogst als vorig jaar zullen krijgen”, vertelt Kris Wouters van Fruithandel Wouters. “We moeten de meeste percelen nog wat dunnen met de hand, maar dit jaar zal dat niet overdreven veel zijn. Ook verwachten we minder klasse 2 fruit te plukken. Hier en daar is er wel een perceel dat wat last van de vorst heeft gehad, maar ik heb de indruk dat we minder klasse 2 hebben dan vorig jaar.”

Ook de berichten uit het buitenland zijn volgens Wouters hoopgevend. “De berichten uit Spanje zijn heel positief. Ze verwachten een goede en volle oogst. Ook de vooruitzichten uit de Franse Loire vallei zijn goed. Zelfs beter dan de andere variëteiten uit de regio. De berichten uit het Zuiden zijn daarentegen minder goed. In Zuid-Frankrijk is beduidend minder QTee, maar ook ander fruit, zoals steenfruit heeft flinke vorstschade opgelopen. Ook de Italiaanse berichten zijn wat minder rooskleurig, maar in Italië staat niet zoveel QTee. Slowakije en Zwitserland hebben daarentegen een veel positievere oogstverwachting.”

“Door de vorst in april en de koude, donkere maand mei verwachten we de QTee ongeveer 10 tot 15 dagen later te plukken dan vorig jaar. Vorig jaar konden we eind juli al plukken, maar dit jaar zullen we ongeveer half augustus starten. Eigenlijk is half augustus normaal om te starten met plukken, maar in de afgelopen jaren waren we door het warme en zonnige weer ontzettend vroeg”, aldus Kris. Ook dit jaar is het QTee-areaal wat uitgebreid. “In Frankrijk zijn er veel bomen bijgeplant en ook in Belgie is er bijgeplant. Daarnaast zijn er in Chili en Finland ook contracten getekend en worden er bomen geplant. In Ierland en Canada werden ook de eerste aanplanten aangelegd. Het is mooi dat er door de jaren heen zoveel landen zijn bijgekomen.”

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen
+3211586190
+32475283696
kris@woutersfruit.be        
www.qtee-pear.com