Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Duitse frambozenoogst is van start gegaan

In het Duitse Rheinland worden weer verse frambozen geoogst. Daarop wijst het 'Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer' (Bonn).

Tot de eerste vorst worden de bessen elke dag vers geoogst. Op dit moment zijn de eerste zogenaamde zomerframbozen rijp, vanaf augustus gevolgd door de herfstframbozen, die tot ver in de herfst blijven rijpen.

Frambozen zijn zeer kwetsbaar, om deze reden kunnen de consumenten ze beter niet wassen. Ook voor langere tijd bewaren in de koelkast moet vermeden worden. Het is dan beter om de frambozen te conserveren. Ze kunnen worden ingevroren of verwerkt worden tot gelei, jam, sap of likeur.


Foto: Sabine Weis/Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer e.V

De fruittelers in het Rheinland passen speciale teeltmethodes toe, omdat de frambozen zo kwetsbaar zijn. Zo moet bijvoorbeeld worden vermeden dat de vruchten door regen nat worden, omdat anders aantasting door schadelijke schimmels nauwelijks kan worden voorkomen. Daarom worden frambozen overwegend onder zogenaamde 'regenkappen' geteeld, die het fruit beschermt tegen regen. Aangezien er echter ook vele soorten ongedierte bestaan die graag frambozen eten, worden veel plantages inmiddels compleet voorzien van netten. Dit beschermt ook tegen de Suzuki fruitvlieg, een agressief ongedierte uit Azië dat zich inmiddels ook in Duitsland wijd verspreid heeft. Door al deze beschermende maatregelen kan de inzet van gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk gereduceerd worden.

Frambozenazijn
De consumenten kunnen zich in de komende maanden op lekkere taarten en desserts met Duitse frambozen verheugen. Maar frambozen smaken ook 'zuur' uitstekend. Zo is een zelfgemaakte frambozenazijn een lekkernij. Dit is simpel te maken: doe gewoon frambozen in een hersluitbare glazen pot en giet er goede wijnazijn over. Na enkele weken kan een lekkere frambozenazijn worden afgefilterd. Deze azijn past bijvoorbeeld uitstekend bij veldsla.

Publicatiedatum: