Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christophe Van Haelst, Van Haelst Fruit

“Wisselende kwaliteit peren geeft lichte druk op de markt”

Tholen – “De stemming op de perenmarkt is vrij positief. De prijzen zijn niet slecht, maar ook niet uitzonderlijk hoog. Ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar is de prijs op dit moment beter, maar omwille van het risico van de lange bewaring en de beschikbare volumes komt er wel wat lichte druk op de prijzen”, vertelt Christophe Van Haelst van Van Haelst Fruit.

Van Haelst ziet in zijn eigen opslag geen problemen qua kwaliteit. “De peren komen uit de bewaring zoals ze geplukt zijn. Echter de partijen die op de markt komen zijn vrij wisselend. De ene partij is van uitstekende kwaliteit en de andere partij van mindere kwaliteit. Het is vaak dezelfde teler waarbij dit voorkomt. Het monitoren tijdens de bewaring is een belangrijk middel om de kwaliteit te waarborgen. De mindere partijen die op de markt komen drukken de stemming, helaas.”

“De vraag naar peren is iets gedaald vanwege het warme weer en het aanbod zachtfruit dat op de markt is. Desondanks blijven de vaste programma’s van de supermarkten goed doorlopen. De export van appelen loopt ook vlot. Er is wel wat concurrentie van Polen, maar ondanks dat loopt alles goed door”, aldus Christophe.

De groei van de peren verloopt voorspoedig, volgens Van Haelst. “We hebben voldoende vocht en het warme weer heeft een veel betere vruchtgroei teweeggebracht. Ik verwacht echter een iets kleinere oogst in Nederland en België, omdat we een extra sterke rui hebben gehad. Ik verwacht ongeveer 80 of 90 procent van een normale oogst. De sterke rui kan een gevolg zijn van het koude weer tijdens de bloei en de donkere dagen na de bloei. Tevens hebben we twee seizoenen een sterke oogst gehad. Alles bij elkaar zal net dat tikje te veel zijn voor de boom.”

“Een kleinere oogst hoeft niet negatief te zijn. Als de oogst kleiner is, wordt het fruit normaal iets dikker. Daarnaast zullen we minder handmatig moeten dunnen, dat zal minder geld kosten. Als we een iets hogere prijs krijgen en we iets minder werk moeten doen, kan het een positief seizoen worden. De kwaliteit van de peren is tot nu toe ook goed, maar de schil is wat ruwer en de kleur wat fletser. Desondanks zie ik een mooi seizoen tegemoet”, besluit Christophe.

Voor meer informatie:
Christophe Van Haelst
Van Haelst Fruit
Kieldrechtsebaan 85
BE-9130 Verrebroek
+32 03 336 16 47
info@vanhaelstfruit.be     
www.vanhaelstfruit.be