Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootschalig vervolgonderzoek naar gezondheidseffecten microplastics

Op 3 en 4 juni gaat het nieuwe consortium Momentum officieel van start. Het doel van dit consortium is om de effecten van micro- en nanoplastic deeltjes op de gezondheid van de mens vast te stellen en uiteindelijk te voorkomen. 


Microplastics in huisstof (Foto: Dick Vethaak)  

Allereerst zullen er methoden worden ontwikkeld om micro- en nanoplastic deeltjes te analyseren en te meten in het menselijk lichaam, om vervolgens te onderzoeken waar in het menselijk lichaam deze plastic deeltjes eventueel opgenomen kunnen worden. Dit kan via de luchtwegen en het maagdarmkanaal.

Het is bijvoorbeeld de vraag of plastic deeltjes ook in het brein of bij het ongeboren kind kunnen komen. Het consortium wil ook onderzoeken wat de effecten van micro- en nanoplastic deeltjes kunnen zijn op het afweersysteem.

Het consortium heeft een budget van 5,4 miljoen euro voor het onderzoek dat wordt gefinancierd door ZonMw, TNO, Health~Holland, verschillende kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

Bron: Universiteit Utrecht

Publicatiedatum: