Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Opheffen lockdowns heeft geleid tot sterkere vraag naar druiven"

In Egypte is het druivenseizoen dit jaar een paar weken eerder begonnen en de vraag naar druiven is sterk. Dit betekent dat de voorraden sneller afnemen dan vorig jaar omstreeks deze tijd. Er is echter nog ruim voldoende fruit beschikbaar, zo laat een Egyptische druivenexporteur weten. Gezien de lagere beschikbaarheid en sterke vraag zullen de prijzen de komende weken naar verwachting stijgen. 

Volgens Mohamed Elkhtib, exportmanager bij het Egyptische fruitexportbedrijf Zamel, is de vraag naar Egyptische druiven momenteel vrij goed. "Tot nu toe is het seizoen prima verlopen. We begonnen dit jaar zo'n twee tot drie weken eerder aan ons seizoen dan vorig jaar. De situatie is echter veel beter, omdat de vraag sterk is. Dit geldt met name voor druivenrassen met een lage Brix. Rusland neemt vooral wijndruiven af, terwijl tafeldruiven voor Europa bestemd zijn."

De vraag is dan wel sterk dit seizoen, maar de oogstopbrengsten zijn wat kleiner. Elkhtib benadrukt dat vanwege de vroege start van het seizoen de beschikbaarheid begin juni lager is. "De voorraden zijn iets kleiner dan vorig jaar maar het scheelt niet zoveel. Het feit dat we een vroege start hebben gemaakt, betekent dat we kleinere aantallen beschikbaar hebben dan vorig jaar rond deze tijd, eenvoudigweg omdat deze al verkocht zijn. Toch zal in juni en juli voor meer rassen het seizoen aanbreken, zodat we goede aantallen voor de export beschikbaar zullen hebben. Ik verwacht dan ook geen problemen met de levering."

Elkhtib zegt dat de opheffing van de lockdowns en het aantrekken van het toerisme dit jaar tot een sterkere vraag leidt. "De vraag is op bepaalde markten heel goed, zowel in Europa als in de Golfstaten, Rusland, Oekraïne, het VK, Duitsland, Frankrijk, Malediven en Mauritius. De reden voor deze sterkere vraag is het opheffen van de lockdowns, wat betekent dat het toerisme weer op gang kan komen. Hotels hebben druiven nodig, met name in regio's waar toerisme een belangrijk onderdeel van de economie is."

“Momenteel exporteren we witte, rode en blauwe druiven. De afgelopen drie weken waren witte druiven het populairst, maar momenteel zien we de vraag naar de rassen Black Magic en Red Flame toenemen. De prijzen zijn goed en liggen iets boven die van vorig seizoen. Ik verwacht dat de prijzen voor Egyptische druiven snel zullen stijgen, omdat de vraag sterk is en de seizoenen van de afzonderlijke rassen kort duren. Het seizoen van een ras als Crimson duurt bijvoorbeeld maar 45 dagen," zegt Elkhtib tot slot. 

Voor meer informatie: 
Mohamed Elkhtib
Zamel For Import & Export
+20 109 064 6606
sales@zamelfruit.com
www.zamelfruit.com
Linkedin

Publicatiedatum: