Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blauwe bessen en goud: Krachtige combi die Zuid-Afrikaanse dorpen van werk voorzien

Volgende maand zal de aanplant van de eerste fase van 98.000 blauwe bessenstruiken in Zuid-Afrika worden voltooid op een perceel land dat beschikbaar werd gesteld door een mijnbouwbedrijf en volgend jaar zal de eerste oogst van ongeveer 300 ton blauwe bessen gereed zijn voor de export. 

Het Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijf Pan African Resources, de eigenaar van de Barberton Mines, contracteerde Primocane Capital, een blauwe bessenteler uit West-Kaap, voor de aanleg van een boomgaard van 15 hectare nabij de goudmijnen in Barberton, een regio met een enorm agrarisch potentieel. 

De investering door Pan African is gericht op het scheppen van banen en het bevorderen van de welvaart van de lokale gemeenschap op de lange termijn door middel van de ontwikkeling van vaardigheden en educatie, zo laat het bedrijf weten. 

“We zijn erg blij om samen te kunnen werken met Pan African Resources. Ik denk niet dat er eerder iets op deze schaal werd opgezet en ik heb nog geen tuinbouworganisaties iets dergelijks zien doen. Het is toonaangevend en laat zien waartoe dit soort samenwerkingen kunnen leiden," zegt Derek Stanford, directeur van Primocane Capital. 

Blauwe bessenboomgaard nabij de Fairview-mijn in Barberton
(foto's: Primocane Capital)

De blauwe bessen zullen worden verpakt onder de merknaam Berryworld. "We werken nu al verschillende jaren met Berryworld samen en hun goede service en marketing bevallen ons," vervolgt Derek. "We werken graag met hen samen."

Het mijnbouwbedrijf heeft gezegd dat het van plan is om haar blauwe bessenproject eventueel met nog eens 50 hectare uit te breiden, waarmee er tot wel 800 banen (waarvan de meeste seizoensbanen) zullen worden gecreëerd. De meeste lokale inwoners die momenteel niet in de mijnen werkzaam zijn, zijn afhankelijk van uitkeringen en informele banen om de kost te kunnen verdienen."

Luchtfoto van de overdekte blauwe bessenboomgaarden in het landschap van Barbeton 

“We zijn ons er terdege van bewust dat een mijn geen werk aan iedereen in de omliggende dorpen kan bieden en wilden daarom een parallelle economie creëren die niet alleen voor extra werkgelegenheid zou zorgen, maar die ook andere duurzame economische kansen zou scheppen voor de gemeenschap wanneer de Barbeton Mines op een dag zou sluiten," zegt Cobus Loots, directeur van Pan African Resources. Hij voegt eraan toe dat het bedrijf in dit prille stadium van het project al merkt dat het voordelen oplevert voor de omliggende dorpen.

Voor meer informatie: 
Derek Stanford
Primocane Capital
+27 74 692 6952
derek@primocanecapital.com

Publicatiedatum: