Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wel kleinere opbrengst ander zachtfruit in Polen

"Onze blauwe bessen hebben weinig last gehad van de vorst"

In de loop van de komende twee maanden begint men ook in Polen weer met de oogst van het meeste zachtfruit. De vorst van het voorjaar heeft voor schade gezorgd aan enkele soorten, terwijl andere ongedeerd zijn gebleven. Er worden lagere volumes verwacht voor rode bessen, bramen en zoete kersen, maar blauwe bessen lijken af te stevenen op een normale oogst.

Ook al heeft de voorjaarsvorst een deel van de planten vernietigd, blauwe bessen hebben volgens Emilia Lewandowska, office manager van de Poolse fruitexporteur Fruit-Group, nauwelijks last gehad van vorstschade. "Een deel van de zachtfruitteelt in Polen is de vorst niet goed doorgekomen. Ikzelf ben eigenaar van een perceel rode bessen en je merkt duidelijk dat de trossen niet zo vol zijn als vorig jaar. We wijzen natuurlijk met de vinger naar de vorst die toesloeg tijdens de bloeiperiode in het voorjaar. Dezelfde situatie zie je ook bij andere aanplanten in onze regio, maar blauwe bessen zijn grotendeels gespaard gebleven. Daarvan verwachten we niet echt kleinere hoeveelheden dit jaar."

Lewandowska legt ook uit dat het meeste zachtfruit dat Fruit-Group teelt dit jaar gevolgen heeft ondervonden van het winterweer. "Als we kijken naar de volumes voor het komende seizoen, dan zie ik een goede oogst voor de blauwe bessen. Vorig seizoen was dat wel anders, want toen werden die wel getroffen door vorst. De opbrengst van rode bessen zal door vorstschade iets lager uitvallen. Van de herfstframbozen hebben we nog geen slecht nieuws gehoord. Dat ziet er nog goed uit qua hoeveelheden. Maar van zomerframbozen zullen we dit jaar waarschijnlijk minder volumes oogsten en we zien vooral een lagere opbrengst voor zoete kersen. Die hebben toch erg geleden onder het winterse weer en de vorst in de lente. Bramen zitten in hetzelfde schuitje. Daar zien we veel schade en zal de oogst klein zijn."

Door de lagere temperaturen van vorige maand kan de start van het zachtfruitseizoen ongeveer twee weken vertraging oplopen, stelt Lewandowska. "Met temperaturen rond de 8-15 graden Celsius is het in de maand mei eerder koud geweest in Polen. De gewassen lopen zo’n twee weken achter op schema, dus de eerste volumes zullen dit jaar iets later op de markt komen. En dat geldt voor het meeste fruit, zoals onder andere blauwe bessen, rode bessen, kersen, maar ook pruimen en appelen. Tot nu toe is alleen het aardbeienseizoen al begonnen, maar ons bedrijf zet geen aardbeien af. Wij beginnen met zoete kersen in het begin van juli en de eerste blauwe bessen zullen waarschijnlijk beschikbaar zijn rond 15 juli."

Maar de grootste handel realiseert Fruit-Group met appelen, waarvan het seizoen op zijn einde aan het lopen is. Het is nog koffiedik kijken hoe de appeloogst dit jaar zal zijn, want dat hangt nu eerst nog af van hoeveel fruit de maand juni goed doorkomt.

"Zoals elk seizoen slinkt de appelexport in deze tijd van het jaar. Sinds april zijn we al gestopt met de export naar verre bestemmingen, we doen nu alleen nog maar Europa. Voor een raming van de komende appeloogst moeten we nog wachten tot na juni. Dan zullen we een beter zicht hebben op hoeveel appelen er aan de bomen zijn blijven hangen. Tijdens de bloei hebben we niet al te best weer gehad voor de bestuiving. De temperaturen lagen tussen de 8 en 15 graden Celsius, terwijl bijen houden van temperaturen boven de 15 graden. Er stond ook veel wind en het heeft flink wat geregend, dus we weten nog niet of de hoeveelheden voor volgend seizoen bevredigend zullen zijn. Verder is er ook een deel jonge bomen vernietigd door strenge wintervorst. Het gaat hierbij voornamelijk om de variëteiten Gala, Jonagold, Jonaprince en Golden”, besluit Lewandowska.

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
+48 603 303 488 (Polen)
biuro@fruitgroup.pl 
www.fruitgroup.pl 

Publicatiedatum: