Louis De Cleene, Devos Group:

“Eindsprint hardfruitseizoen is ingezet”

Tholen – “De Belgische perenstocks zijn flink aan het afnemen. We gaan de goede kant op”, vertelt Louis De Cleene van Devos. “Even was er zelfs wat verwarring, omdat de stocks plots zo fel achteruit gingen in vergelijking met wat er al het hele jaar gezegd werd. Dat heeft echter wel een positieve maar noodzakelijke impuls teweeg gebracht in de prijszetting. Het seizoen van vrije peren die op de klok worden verkocht, is quasi gedaan. Tijdens de komende weken en maanden zullen er voornamelijk peren worden verkocht door de grotere exportbedrijven die tot het eind van het seizoen kunnen leveren. Wij maken steevast deel uit van dit selecte groepje en zingen het meestal het langst uit. We verwachten ook dit jaar onze klanten het jaar rond te kunnen beleveren. De kleine maten zijn sinds enkele weken heel beperkt verkrijgbaar en zijn grof wild op de markt."

De prijzen van de peren liggen op een redelijk niveau. “We zijn zeker nog niet waar we moeten zijn, maar het is beter dan het is geweest. De maten 80 cent en de prijs voor de maat 70 ligt tussen de 80 en 90 cent. Echter vorig jaar liepen zelfs de kleine maten makkelijk weg voor een euro om nog maar over de dikke maten te zwijgen. Ik moet er wel bij zeggen dat we in traditioneel moeilijke weken zitten. Het zomerfruit komt de winkels binnen en dat geeft altijd wat druk op de hardfruitmarkt. Voor de komende weken hopen en verwachten we wel dat de markt wat zal aantrekken, nu de stocks aan het dalen zijn. Het weer en de aanslepende coronacrisis blijven wel voor onzekerheid zorgen in dit verhaal. Al kan ik alleen maar herhalen dat peren eten goed is voor het immuunsysteem”, lacht Louis.

“Voor wat betreft appelen is het een heel ander verhaal. Die lopen makkelijk weg en er is vooral vraag naar de kleinere appelen. Reeds voor het seizoen begon wist iedereen al dat er weinig volume van de Belgische appel beschikbaar zou zijn, vanwege de vorst en hagel in de maanden april en mei. De maten en kwaliteiten die buiten het retailsegment vallen, hebben het momenteel wat moeilijker. Maar over het algemeen mogen we positief zijn over dit appelseizoen”, besluit Louis.

Voor meer informatie:
Louis De Cleene
Devos Group 
Eugeen Coolsstraat 66
3460 Bekkevoort - België
+32 (0)16 77 97 58
louis@devosgroup.com           
www.devosgroup.com        


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven