Ruim 2 op de 3 consumenten verkiezen in Europa geteelde AGF

Bij de aankoop van groenten en fruit geven de consumenten voorrang aan kwaliteit, smaak en voedselveiligheid boven andere aspecten zoals variëteit en prijs. Bovendien verkiest meer dan de helft een kas op zonne-energie als teeltsysteem omdat ze die als veilig, milieubewust en gezond ervaren.

Dat blijkt uit grootschalig Europees onderzoek over de perceptie van groenten en fruit uitgevoerd bij een representatieve steekproef van 4.505 consumenten in België, Duitsland en Spanjein het kader van het CuteSolar-programma "Growing the Taste of Europe in Solar Greenhouses". 

Zes op de tien bevraagde consumenten eet elke dag een portie groenten of fruit. In België is dat zelfs zeven op de tien. Kwaliteit en smaak zijn dan ook de belangrijkste aankoopcriteria. 40% van de respondenten zegt dat de Europese teeltmethoden namelijk vertrouwen inboezemen. Bij Belgische consumenten ligt dat vertrouwen met 47% nog hoger. Daarnaast vindt 56% de in serres op zonne-energie geteelde groenten en fruit veilig en gezond. Dat zijn de voornaamste conclusies van de eerste Europese survey ooit inzake de perceptie van groenten en fruit in het kader van het Europese CuteSolar-programma.

Perceptie van serres op zonne-energie
Zes op de tien groenten en fruit die in Europa worden geconsumeerd, worden geteeld in serres op zonne-energie in de Zuid-Spaanse regio Almeria en aan de kust van Granada. De productiecapaciteit van de Spaanse zonnekassen is zo groot dat ze 50% van de Europese markten bevoorraden. In de winter is dat zelfs 60%.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 50% van de consumenten een positief beeld heeft van de AGF-tenteelt in serres op zonne-energie. 36% heeft geen mening en minder dan 4% heeft een negatief beeld. De belangrijkste reden voor de positieve perceptie van zonnekassen is de groene energie bij de teelt van gewassen. 96% van die energie komt namelijk rechtstreeks van de zon. 58% van de ondervraagden geeft dat als positief aspect aan. Vervolgens brengt 37% van de gebruikers het imago van de serres in verband met een hoogtechnologische landbouw. Bovendien koppelt 34% van de ondervraagden de geringe milieu-impact aan een positieve sociale impact voor de regio, dankzij de creatie van werkgelegenheid, voornamelijk voor laaggeschoolde mensen. 56% vindt fruit en groenten telen in serres op zonne-energie milieuvriendelijker.

Wat is een serre op zonne-energie?
Een gesloten constructie, overdekt met plastic zeilen, waar de zonnestralen doorheen schijnen en die het licht toelaat dat planten nodig hebben om in de wintermaanden de juiste temperatuur te behouden voor hun ontwikkeling, zodat ze fotosynthese kunnen uitvoeren. Hierbij produceren de planten voedingsstoffen uit de CO2 die zij uit de lucht opnemen en geven zij enorme hoeveelheden zuurstof af aan de atmosfeer. Serres op zonenergie verschillen aanzienlijk van de productiemethoden die in andere serres worden gebruikt, waar verwarmings- en verlichtingssystemen op basis van fossiele brandstoffen worden gebruikt, die tot 30% meer energie kunnen verbruiken en daardoor vervuilend zijn.

Bron: CuteSolar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven