Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het Bietenproject derde in MBO-Challenge Voedselverspilling

Op 22 april vond het eindevent van de MBO-Challenge Voedselverspilling plaats. Dertig teams deden mee aan deze nationale challenge. Aeres MBO Almere won de eerste prijs. Gevolgd door Yuverta Heerlen en Terra MBO Groningen. Vanuit Noord-Holland deden drie teams van het Clusius College mee.

De winnaars: 

Zero food waste receptenboek (1e prijs)
Studenten van Aeres MBO in Almere hebben voor I CHANGE gewerkt aan een receptenboek gericht op jongeren. Hierin staan budgetvriendelijke, makkelijke recepten die je kunt maken met de producten die het meest verspild worden. Inclusief weetjes, interviews en tips om voedselverspilling tegen te gaan. De boodschap: gebruik je restjes en gooi ze niet weg! I CHANGE gaat verder met het werk van de studenten. Bekijk hier de inzending. 

Voedselverspilling escaperoom (2e prijs) 
Gemeente Valkenburg aan de Geul was op zoek naar een manier om jongeren meer bewust te maken over voedselverspilling. Studenten van de opleiding voeding en voorlichting van Yuverta (Citaverde College) ontwierpen in samenwerking met Rebel Concepts een heuse escaperoom! In de digitale No Waste escaperoom leren ze je op een leuke manier meer over voedselverspilling. Speel hier het spel online.  

Het Bietenproject (3e prijs)
Bietencider en bietenhummus: twee producten die je kunt maken van bietjes die een verkeerde maat hebben om in de supermarkt te verkopen. Studenten van de opleiding food, life and innovation op het Terra college in Groningen ontwikkelden deze producten in opdracht van Landbouwbedrijf Straver. Bekijk hier de inzending 

Noord-Holland
Het Clusius College Alkmaar deed vanuit de opleidingen Voeding & Kwaliteit en Voeding & Technologie met drie teams mee aan de challenge. De teams van het Clusius hebben in samenwerking met ProeVkantoor en telers uit Noord-Holland gewerkt aan:

De zoete aardappelbitterbal
Via onze docent zijn wij in contact gekomen met een biologische zoete aardappelboer in Noord-Holland die zijn zoete aardappels niet aan de supermarkt kunnen leveren. Ze voldoen niet aan de eisen die de supermarkt stelt. Dan moet de zoete aardappelboer ze eigenlijk weggooien. Dat is zonde! En toen dachten we: Waarom kunnen we niet een bitterbal maken? Tijdens de productie hebben wij ons zelf als de klant bedacht en hebben we elkaar de vraag gesteld wat willen wij kopen als we door de supermarkt komen. Al snel kwamen we op de punten: simpel te koken, lekker om met je gezin te eten, op feestjes, of alleen, gezond, niet te machtig gekruid.’ Het team: Bjorn Knol, Melle Boon, Lenny Di Gennaro en Anouk Rustenburg. Bekijk hier de inzending

Zoete aardappel pannenkoek
‘De zoete aardappels die wij hebben verwerkt in onze pannenkoeken zouden anders weggegooid worden. De boer kan nu ook nog wat verdienen aan de aardappels die hij anders weg zou moeten gooien. Hij kan ze bijvoorbeeld voor iets minder geld verkopen aan een bakker die er dan pannenkoeken van maakt. Ook kan de bakker reclame maken voor de pannenkoeken die hij verkoopt en duidelijk maken dat het voedselverspilling tegen gaat. Veel mensen zijn er nu bewuster mee bezig en zo wordt het product vaker verkocht.’ Het team: Niels Gijben, Robin Klaver en Nicky Meijntjes. Bekijk hier de inzending

Zoete aardappel-pompoen boterkoek
‘Wij hebben een product gemaakt met als ingrediënten de afdankers van de supermarkt. Wij hebben als eisen gesteld dat ons product een gebak moet zijn, dat 50% van ons product van groente of fruit moet zijn gemaakt, en dat het iets unieks is of een al bestaand product op de markt kan vervangen. Wij zijn uitgekomen op een boterkoek van zoete aardappel en pompoen. Het is een gezondere variant van de al bestaande boterkoek; we voegen minder suiker toe en gebruiken groenten en fruit. Het product minder calorieën. Het deeg kan rijzen dankzij de koolhydraten die in de flespompoen en zoete aardappels zitten.’ Het team: Sen Prins, Rim Broersen, Tessa Nottelman en Tim Sinke. Bekijk hier de inzending

Bron: Greenport NHN

Publicatiedatum: